POZVAO NA STRPLJENJE

Tilerson: Još nema kontakta s Pjongjangom o sastanku lidera

Najava američko-sjevernokorejskog samita je stigla nedavno i "biće više faza dok se ne dogovorimo o mjestu i dometu tih razgovora", rekao je američki šef diplomatije
0 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 17:47h

Sjedinjene Američke Države još nisu imali direktan kontakt sa Sjevernom Korejom o najavljenom samitu te dvije države o sjevernokorejskom nuklearnom programu, ali takav kontakt i dalje očekuju, rekao je danas državni sekretar SAD Reks Tilerson. 

"Nismo imali direktan odgovor Sjeverne Koreje, mada smo u očekivanju" , rekao je on novinarima u Abudži u Nigeriji, gdje je na posljednjoj etapi turneje po Africi. 

Najava američko-sjevernokorejskog samita je stigla nedavno i "biće više faza dok se ne dogovorimo o mjestu i dometu tih razgovora", rekao je Tilerson.

"Ništa nije dogovoreno" o mjestu razgovora, poslije najave istorijskog samita američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una. 

"Ljudi žure da dobiju odgovore na sva ta pitanja. Ja bih rekao da ostanu strpljivi", rekao je on. 

Američki predsjednik je prošle nedjelje prihvatio da se sastane sa sjevernokorejskim vođom do maja, da bi razgovarali o odustajanju Pjongjanga od nuklearnog oružja, rekao je Tilerson, potvrdivši najavu izaslanika Južne Koreje u Vašingtonu o tome.

Pjongjang još nije zvanično reagovao na tu najavu, međutim sjevernokorejski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Pak Song Il je rekao za "Vašington Post" da je taj poziv rezultat "dobrovoljne i slobodne odluke" Kim Džong Una.

Preporučujemo za Vas