Pakistan odbacio odluku Indije o ukidanju autonomije Kašmira, spriječiće sprovođenje

Indija i Pakistan, dvije nuklearne sile, vodile su tri rata od 1947. godine kada su postale nezavisne od britanske imperije. Dva od tri sukoba bila su zbog Kašmira, oblasti koju dvije zemlje dijele, ali na čiju cjelinu obje smatraju da polažu prava
444 pregleda 0 komentar(a)
Vojska na ulicama Kašmira, Foto: Dar Yasin/AP
Vojska na ulicama Kašmira, Foto: Dar Yasin/AP

Šef pakistanske diplomatije Šah Mahmud Kureši odbacio je danas odluku indijske vlade o ukidanju ustavne autonomije Kašmira, ocjenjujući da to predstavlja kršenje rezolucije UN.

Kureši je pakistanskoj televiziji iz Saudijske Arabije rekao da će pakistanska diplomatija uložiti napore da indijska odluka ne stupi na snagu.

Indija i Pakistan, dvije nuklearne sile, vodile su tri rata od 1947. godine kada su postale nezavisne od britanske imperije. Dva od tri sukoba bila su zbog Kašmira, oblasti koju dvije zemlje dijele, ali na čiju cjelinu obje smatraju da polažu prava.

Predsjednik pakistanskog dijela Kašmira Sardar Masud Kan takođe je odbacio indijsku odluku uz ocjenu da bi Indija mogla da "uđe u rat" sa Pakistanom u takvoj situaciji.

Indijske hinduističke nacionalističke vlasti donijele su danas predsjedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, koje je bilo garantovano indijskim ustavom.

Predsjednički ukaz odmah stupa na snagu i zamijeniće članke o Džamuu i Kašmiru u Ustavu, posebno član 370, navodi se u tekstu koji je prenijela vlada.

Član 370 indijskog Ustava odnosi se na specijalni status Džamua i Kašmira u oblasti odbrane, inostranih poslova i komunikacije, a ostala pitanja su pod lokalnim zakonodavstvom.

Parlamentu je takođe predstavljen predlog zakona o podjeli tog područja. Ladak, istočni dio sa budističkim većinom će biti razdvojen.

Ostatak Džamua i Kašmira, koji podrazumijeva ravnice sa hinduističkom populacijom Džamu na jugu, i dolina Šrinagar sa muslimanskom većinom na sjeveru, će izgubiti status federativne države i dobiti status "teritorije Unije". To znači da će biti pod direktnom vlašću Nju Delhija i neće imati skoro nikaku autonomiju.

Bonus video: