STRADALO VIŠE OD 140.000 LJUDI

Hirošima obilježila 74. godišnjicu američkog napada atomskom bombom

"Japan želi da služi kao most između nuklearnih i nenuklearnih država i strpljivo pokušava da ih ubijedi da sarađuju i vode dijalog", rekao je premijer Japana Šinzo Abe
1451 pregleda 0 komentar(a)
Očuvati svijet bez atomskog naoružanja, Foto: Reuters
Očuvati svijet bez atomskog naoružanja, Foto: Reuters

Hirošima je danas obilježila 74. godišnjicu američkog napada atomskom bombom na taj grad 1945. godine, kada je stradalo više od 140.000 ljudi.

Gradonačelnik Kazumi Matsui izrazio je zabrinutost zbog rastuće egocentričnosti u svjetskoj politici i pozvao lidere da očuvaju svijet bez atomskog naoružanja.

"Širom svijeta danas vidimo rast egocentričnog nacionalizma, tenzije pojačane međunarodnim isključivanjima i rivalstvom i zastoj u nuklearnom razoružavanju", naveo je Matsui u svojoj mirovnoj deklaraciji.

On je pozvao mlađe generacije da nikada ne odbace atomska bombardovanja i rat kao puke događaje u istoriji i pozvao svjetske lidere da posjete Hirošimu i upoznaju se sa onim što se tu dogodilo.

Matsui je zahtijevao od japanske vlade da više zastupa interese preživjelih i da potpiše sporazum o zabrani atomskog naoružanja.

Premijer Šinzo Abe rekao je da su sve izraženije razlike između nuklearnih i nenuklearnih država.

"Japan želi da služi kao most između nuklearnih i nenuklearnih država i strpljivo pokušava da ih ubijedi da sarađuju i vode dijalog", rekao je Abe u svom obraćanju na ceremoniji. 

On je obećao je da će održati japanske principe bez nuklearne energije, ali nije obećao potpisivanje sporazuma.

U američkom napadu na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine poginulo je više od 140.000 ljudi. 

Bomba bačena tri dana kasnije na Nagasaki ubila je još 70.000 prije nego što je predajom Japana završen Drugi svjetski rat.