Tramp: Nemam političku podršku za zabranu prodaje automatske puške

"Važna je provjera. Ne želim da oružje dam u ruke mentalno nestabilnim osobama, koje su pune bijesa, mržnje ili bolesne. Ja sam za takav zakon", rekao je američki predsjednik novinarima pred odlazak u Dejton u saveznoj državi Ohajo i El Paso u Teksasu, gdje je u napadima proteklog vikenda ubijena 31 osoba
1688 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je večeras da nema dovoljnu političku podršku za zabranu prodaje automatske puške koja je korišćena u nedavnim pucnjavama u SAD, javila je agencija Frans pres.

Tramp je rekao da će podržati nacrt zakona kojim će mentalno nestabilnim osoba biti zabranjeno da posjeduju oružje.

"Važna je provjera. Ne želim da oružje dam u ruke mentalno nestabilnim osobama, koje su pune bijesa, mržnje ili bolesne. Ja sam za takav zakon", rekao je američki predsjednik novinarima pred odlazak u Dejton u saveznoj državi Ohajo i El Paso u Teksasu, gdje je u napadima proteklog vikenda ubijena 31 osoba.

Tramp je o zabrani prodaje automatske puške, rekao da za sada ne postoji politička volja za tim ali postoji volja da se mentalno nestabilnim zabrani oružje. Automatska puška je najčešće oružje korišćeno u SAD posljednjih deset godina u oružanim napadima.

Zvaničnici Bijele kuće saopštili su da će Trampove posjete Dejtonu i El Pasu biti slične prethodnim na Floridi i Las Vegasu, kada je sa prvom damom Melanijom Tramp razgovarao sa porodicama žrtava, preživjelima i pripadnicima hitnih službi.

"On želi da obiđe te zajednice, da se moli sa njima, izrazi saučešće i zahvali pripadnicima hitnih službi koje su brzo ubile napadača", rekao je portparol Bijele kuće Hogan Gidli.

Medjutim, zbog Trampove često zapaljive anti-imigracione retorike, pojedini se pitaju da li predsjednik uopšte ima pravo da posjeti pogođene zajednice, naročito u El Pasu, gradu na granici sa Meksikom u kojem živi velika hispanska populacija, naveo je ranije danas Glas Amerike.

Bonus video: