Porodična atmosfera na ulicama Hongkonga: Podrška protestima

Demonstranti su nosili plakate "D za demonstracije" ili "P za protest"
988 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Nekoliko stotina građana sa porodicama izašlo je danas na ulice Hongkonga u znak podrške prodemokratskim protestima koji se već dva mjeseca održavaju u tom gradu.

Skup u veseloj atmosferi predstavlja kontrast u odnosu na nerede i nasilje koji su se događali na ranijim protestima u Hongkongu.

Demonstranti su nosili plakate "D za demonstracije" ili "P za protest".

Mnogi su poveli djecu, tako da su na skupu viđena kolica sa bebama i mala djeca koja nose razne crteže.

Na drugom, manjem skupu nazvanom "Sijeda kosa", okupili su stariji građani koji su predali peticiju jednoj policijskoj stanici u kojoj navode da podržavaju zahtjeve prodemokratskih demonstranata.

Protesti u Hongkongu počeli su početkom juna zbog protivljenja građana predlogu zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu.

Protivnici tog zakona navode da on predstavlja prijetnju slobodama Hongkonga, garantovanim u toku 50 godina, od 1997, kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je predlog zakona o izručenju u međuvremenu suspendovan, protesti su nastavljeni, a demonstranti su zatražili ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomjernu silu u suzbijanju protesta.

Galerija

Bonus video: