TOPLOTNI TALAS NA SJEVERU ZEMLJE

Pomor lososa na Aljasci zbog rekordnih vrućina (VIDEO)

Stručnjaci smatraju da su zbog izuzetno visokih temperatura rijeke Kuskokvim ribe vjerovatno doživjele srčani udar
4476 pregleda 2 komentar(a)

Nakon što su Aljasku ovoga ljeta zahvatile rekordno visoke temperature, stanovnici su u rijekama počeli primjećivati pomor riba, piše Alaska Public Media

Stručnjaci smatraju da su zbog izuzetno visokih temperatura rijeke Kuskokvim lososi vjerovatno doživjeli srčani udar.

Početkom jula, kada je Aljasku zahvatio toplotni talas i rekordne vrućine, temperatura vode u blizini područja Betel bila je viša od 20 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura rijeke Kuskokvim ikada zabilježena početkom tog mjeseca.

Tokom tog perioda, stanovnici koji žive duž donjeg toka rijeke prijavili su vlastima pomor lososa, odnosno viđenje većeg broja njih kako pluta nizvodno.

Naime, lososi nijesu navikli na temperature iznad 20 stepeni Celzijusa.

"Ono što se vjerovatno dogodilo je da se metabolizam lososa ubrzao do te tačke da su doživjeli srčani udar. Takođe, zbog toplije vode, više je i parazita koji napadaju losose", objasnio je biolog Odjeljenja za ribu i divljač na Aljasci, Ben Grej.

Grej i njegov tim zaplovili su početkom jula rijekom Kuskokvim iz Betela do Akijaka kako bi provjerili dojave građana i naišli na mrtve losose.

Topla voda u rijeku dolazi iz okeana. U zalivu Kuskokvim je tokom ovog ljeta znalo biti i deset stepeni iznad prosjeka, a svakom plimom topla se voda povuče u donji tok rijeke.

"Kasnije ta vode ide uzvodno i miješa se s hladnijom, zbog čega na nekim mjestima dostiže temperature od 20 stepeni", rekao je Grej.

Sredinom jula, stanovnici cijele regije Norton Saund izvijestili su o velikom broju mrtvih lososa grbavca koji su umrli na putu prema mrjestilištu, a istu pojavu građani su snimili i ovog mjeseca u državnom parku Kačemak Bej Stejt Park, prenosi Indeks.

Na video snimcima se vidi kako na površini lagune plivaju mrtvi lososi, koji su takođe bili na putu prema svome mrestilištu; što znači da su umrli prije nego što su položili jaja.