"Velike nepravilnosti u zatvoru u kojem je milijarder Epstajn pronađen mrtav"

Epstajnova smrt uslijedila je dan nakon što su objavljene stotine stranica sudskih dokumenata u kojima se iznose nove optužbe protiv njega i njegovih bogatih i slavnih prijatelja i poznanika
5601 pregleda 0 komentar(a)
Džefri Epstajn, Foto: AP
Džefri Epstajn, Foto: AP

Američki glavni državni tužilac Vilijam Bar je rekao u ponedjeljak da postoje "velike nepravilnosti" u saveznom zatvoru u kojem je u subotu ujutro pronađen mrtav milijarder Džefri Epstajn gdje je bio zbog optužbi za trgovinu seksualnim robljem

Bar, koji je u subotu najavio pokretanje dvije istrage o toj drami, rekao je na konferenciji u Nju Orleansu da je "iznenađen i bijesan" zbog propusta u osiguranju saveznog zatvora na Menhetnu, gdje je od početka jula bio zatvoren Džefri Epstajn.

"Garantujem vam da će se istraga nastaviti o bilo kojim Epstajnovim saradnicima", dodao je.

Nekoliko medija je navelo u nedjelju da je Epstajn bio sam u ćeliji, iako bi uvijek u ćeliji trebala biti dva zatvorenika, i da nije poštovana patrola svakih 30 minuta.

Milijarder, pronađen povrijeđen 23. jula nakon očitog prvog pokušaja samoubijstva, nije bio pod pojačanim nadzorom nakon 29. jula.

Džefri Epstajn (66) se družio s brojnim poznatim osobama iz politike i džet-seta, pronađen je mrtav u subotu ujutro u jednom od najsigurnijih zatvora na Menhetnu, gdje je čekao proces koji je trebao početi najranije u junu 2020.

Finansijer je imao bliske odnose s bogatim i moćnim ljudima u Sjedinjenim Državama i izvan, uključujući predsjednika Donalda Trampa i bivšeg predsjednika Klintona, mada obojica kažu kako nisu imali veze s Epstajnom već dugo godina te da nikada nisu bili svjedoci bilo kakvim prestupima. Prema sudskim navodima družio se i s britanskim princom Endruom.

Njegova smrt, nešto više od mjesec dana nakon hapšenja zbog trgovine maloljetnicama, izazvala je ogorčenje, naročito među žrtvama koje su razočarane jer mu se neće suditi.

Prijetilo mu je do 45 godina zatvora.

Epstajnova smrt uslijedila je dan nakon što su objavljene stotine stranica sudskih dokumenata u kojima se iznose nove optužbe protiv njega i njegovih bogatih i slavnih prijatelja i poznanika.

Bonus video: