VIDEO Demonstranti opet zauzeli terminale aerodroma u Hongkongu: Otkazani svi letovi

Najmanje tri koncerta na kojima je trebalo da nastupe strani izvođači otkazana su zbog blokade aerodroma
2184 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa aerodroma u Hongkongu, Foto: Reuters
Detalj sa aerodroma u Hongkongu, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2019. 16:04h

Demonstranti u Hongkongu i danas su izazvali velike probleme u vazdušnom saobraćaju, pošto su drugi dan zaredom zauzeli terminale međunarodnog aerodroma u tom gradu i primorali vlasti da otkažu sve preostale letove.

Hiljade demonstranata vratile su se danas na aerodrom i prvo ispunile terminal za dolaske, a potom i za odlaske, uprkos jakim bezbjednosnim mjerama koje je trebalo da ih spriječe u tome.

Demonstranti, između ostalog, traže demokratske reforme i nezavisnu istragu, kako tvrde, policijske brutalnosti prema učesnicima protesta u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Poslije kratkog perioda tokom kojeg su avioni danas polijetali i slijetali, aerodrom je objavio da je "ček-in" za odlaske obustavljen od 16.30 po lokalnom vremenu, a da letovi na kojima je taj proces završen neće biti odloženi.

Do popodneva je otkazano više od 100 letova.

Zvaničnici aerodroma naveli su da ne očekuju da demonstracije utiču na dolaske aviona, iako su desetine takvih letova već otkazane.

Najmanje tri koncerta na kojima je trebalo da nastupe strani izvođači otkazana su zbog blokade aerodroma.

Aerodrom je jutros otvoren, dan pošto su demonstranti primorali na zatvaranje jedno od najprometnijih saobraćajnih čvorišta na svijetu.

Juče je zbog protesta otkazano više od 200 letova, a aerodrom je zatvoren.

Blokada međunarodnog aerodroma predstavlja eskalaciju ljetnjih demonstracija u Hongkongu protiv erozije sloboda koje su njegovim građanima obećane 1997. godine, kada je komunistička Kina preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Kineska vlada je okarakterisala protestni pokret u Hongkongu kao nešto što se približava "terorizmu" koji predstavlja "egzistencijalnu prijetnju" građanima te teritorije.

Šefica hongkonške vlade Keri Lam stala je u odbranu policije pošto su demonstranti juče primorali aerodrom na zatvaranje.

Ona je novinarima rekla da dijalog može da počne jedino kada nasilje prestane i navela da policija na protestima koristi "najmanji nivo sile" u teškim okolnostima.

Protesti u Hongkongu koji traju više od devet nedjelja često postaju nasilni u posljednje vrijeme.

Demonstranti blokiraju puteve i često bacaju cigle, jaja i molotovljeve koktele na policijske stanice.

Protestni pokret, između ostalog, zahtijeva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Protesti su počeli u junu, zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu.

Protivnici tog zakona navode da on predstavlja prijetnju slobodama Hongkonga, garantovanim u narednih 50 godina od 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.

Galerija