Ubica iz Krajstčerča napisao pismo "Alanu iz Rusije"

Ministar za zatvore Kelvin Dejvis je u izjavi naveo da ne vjeruje da je zatvorski sistem trebalo da dozvoli Tarantu da pošalje pismo
1302 pregleda 0 komentar(a)
Tarant
Tarant
Ažurirano: 14.08.2019. 13:50h

Novozelandski zvaničnici su danas priznali da su pogriješili kada su dozvolili čovjeku optuženom za ubistvo 51 osobe u džamijama u Krajstčerču da iz zatvora pošalje rukom pisano pismo.

Šest strana dugo pismo Brentona Taranta ove nedjelje je objavljeno na sajtu 4chan, poznatom po brojnim porukama bijelih suprematista. Takođe, to se dešava u osjetljivom trenutku pošto su osumnjičeni za ubistva u SAD i Norveškoj Taranta naveli kao inspiraciju.

Pismo je namijenjeno izvjesnom "Alanu" u Rusiji. Ono se većim dijelom bavi Tarantovim jednomjesečnim putovanjem u Rusiju 2015. godine ali i upozorava na nadolazeći "veliki sukob" uz upotrebu rječnika koji bi se mogao opisati i kao poziv na oružje.

Ministar za zatvore Kelvin Dejvis je u izjavi naveo da ne vjeruje da je zatvorski sistem trebalo da dozvoli Tarantu da pošalje pismo.

"Jasno sam rekao da se to ne smije ponoviti", rekao je Dejvis.

On je, međutim, dodao da svi zatvorenici na Novom Zelandu imaju prava koja uključuju i slanje i primanje pošte. Prema njegovim riječima, zatvori mogu da zadrže pisma i zadržali su neka od pisama koje je Tarant pokušao da pošalje ili su mu bila namijenjena.

Dejvis je rekao da je zatražio savjet o eventualnim promjenama zakona vezanim za tu problematiku i dodao da sistem "nikada prije nije imao posla s takvim zatvorenikom".

Tarant, 28-godišnji Australijanac, na internetu je postavio svoj manifest pun rasističkih i antiimigrantskih stavova prije nego što je izveo napade na džamije koje je snimao i uživo strimovao.

On se izjasnio da nije kriv za terorizam, ubistvo i pokušaj ubistva. Suđenje će početi u maju naredne godine.

Bonus video: