Tramp smijenio Reksa Tilersona, Pompeo novi državni sekretar

"... Čestitke svima", napisao je Tramp na Twitteru
0 komentar(a)
Reks Tilerson, majk Pompero, Foto: Reuters
Reks Tilerson, majk Pompero, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2018. 14:14h

Američki predsjednik Donald Tramp smijenio je državnog sekretara Reksa Tilersona (65), javlja Reuters.

Na njegovo mjesto postavljen je direktor CIA Majk Popeo.

"Majk Pompeo, direktor CIA, biće novi državni sekretar. Obavljaće fantastičan posao! Hvala Reksu Tilersonu na obavljenom poslu. Đina Haspek će postati novi direktor CIA i prva žena na tom mjestu. Čestitke svima"; napisao je Tramp na Twitteru.

Ovo je, prema pisanju Vašington posta, znak promjena u Trampovom timu pred početak pregovora sa Sjevernom Korejom.

Tramp je javno podrivao Tilersonove diplomatske inicijative nekoliko puta, podsjeća Reuters.

Tilerson je prošle sedmice bio neobaviješten o Trampovoj najavi da će se susresti sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Iz Tilersonovog tima u subotu je saopšteno da se Tilerson ne osjeća dobro, da bi on nešto kasnije objavio da će obilazak nekoliko zemalja Afrike skratiti za jedan dan. U ponedjeljak Tilerson se oglasio povodom slučaja trovanja ruskog špijuna u Britaniji kada je rekao da je za taj napad “očigledno odgovorna Rusija”, kao i da će to “sigurno izazvati reakcije”. Međutim, ranije tokom dana Bijela kuća je odbila da uperi prstom u Rusiju, piše BBC.

Osim toga, BBC ističe da se u posljednje vreme nezvanično moglo čuti dosta spekulacije o navodnom sukobu između Trampa i Tilersona, kao i da je Tilerson bio “na tankom ledu” od početka Trampovog mandata.

Tilerson je u oktobru morao da održi konferenciju za medije na kojoj je negirao da razmišlja o podnošenju ostavke. Mediji su takođe dosta dugo spekulisali da je Tilerson Trampa jednom nazvao “moronom”. BBC podsjeća i da je Tramp prošle nedjelje tvitovao da ima još nekoliko promjena u svom kabinetu koje želi da napravi i ističu da je sada jasno na koji je potez mislio.

Bonus video: