Volstrit džurnal: Huavej vladama Ugande i Zambije pomagao u špijuniranju političkih protivnika

Huavej je oštro odbacio navode istrage lista u pisanoj izjavi za "Volstrit džurnal"
1408 pregleda 0 komentar(a)
Huavej, Foto: Reuters
Huavej, Foto: Reuters

Tehničari kineske kompanije Huavej teknolodžis pomogli su u najmanje dva slučaja vladama Ugande i Zambije u špijuniranju političkih protivnika, piše Volstrit džurnal.

Imena zaposlenih u kompaniji koji su pomogli "upadu" u privatne komunikacije lidera opozicije, što je vodilo njihovom hapšenju, nalaze se u internim policijskim dokumentima, navodi američki list.

Medij navodi visoke bezbjednosne zvaničnike iz dvije zemlje koji su radili sa tehničarima kineskog tehnološkog giganta, koji, osim toga sto na afričkom kontinentu dominira po pitanju telekomunikacijskih mreža, prodaje opremu za nadzor i obezbjeđenje afričkim vladama.

Volstrit džurnal piše da je špijunaža uključivala presretanje njihovih kodiranih komunikacija i društveih mreža.

Zvaničnici obje zemlje potvrdili su da je bilo saradnje sa špijunskim agencijama i Huavejevim inženjerima, prenosi B92, navodeći da u istrazi Volstrit džurnala nema dokaza da je i zvanični Peking špijunirao ili odobrio akcije.

Huavej je oštro odbacio navode istrage lista u pisanoj izjavi za Volstrit džurnal.

"Huavej odbacuje ove u cjelosti neutemeljene i netačne navode protiv našeg poslovanja. Naša interna istraga jasno je pokazala da Huavej i njegovi radnici nisu učestvovali u navedenim aktivnostima. Nemamo niti ugovore, niti mogućnosti da to uradimo", navedeno je u saopštenju.