"VLADA DA POŠTUJE SLOBODU GOVORA I MIRNOG OKUPLJANJA"

SAD duboko zabrinute zbog raspoređivanja kineske vojske kod Hongkonga

"Ohrabrujemo Kinu i sve strane u Hongkongu da traže rješenje kojim se poštuje sloboda stanovnika Hongkonga i njegov visok stepen autonomije, predviđen Kinesko-britanskom zajedničkom deklaracijom"
913 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa protesta u Hongkongu, Foto: Reuters
Detalj sa protesta u Hongkongu, Foto: Reuters

Američke vlasti saopštile su da su "duboko zabrinute" zbog izvještaja o raspoređivanju kineskih paravojnih snaga duž granice sa Hongkongom, u kojem se protestuje više od dva mjeseca, prenio je večeras Glas Amerike.

"Ohrabrujemo Kinu i sve strane u Hongkongu da traže rješenje kojim se poštuje sloboda stanovnika Hongkonga i njegov visok stepen autonomije, predviđen Kinesko-britanskom zajedničkom deklaracijom. Važno je da vlada Hongkonga poštuje slobodu govora i mirnog okupljanja, a da Kina poštuje visok stepen autonomije Hongkonga", saopštio je Stejt department.

Kineski državni mediji prenijeli su video snimke raspoređivanja bezbjednosnih snaga na granici.

Predsjednik SAD Donald Tramp u utorak je prenio da su ga obavještajne službe informisale "da kineska vlada šalje snage na granicu sa Hongkongom".

Tramp, koji prošle nedjelje nije mnogo komentarisao proteste, rekao je novinarima da je situacija u Hongkongu veoma teška, ali da je siguran da će se riješiti.

Na ulicama te teritorije više puta su izbili žestoki sukobi demonstranata i policije, a najnoviji okršaj bio je u utorak na međunarodnom aerodromu.

"Osuđujemo nasilje i pozivamo sve strane na udržanost, ali ostajemo odlučni u podršci slobodi izražavanja i mirnog okupljanja u Hongkongu", naglasio je neimenovani portparol Stejt departmenta.

Protesti u Hongkongu, autonomnoj kineskoj teritoriji, počeli su u junu, zbog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu.

Demonstranti traže demokratske reforme i nezavisnu istragu, kako tvrde, policijske brutalnosti prema učesnicima protesta.

Francuska pozvala na dijalog i zaustavljanje nasilja

Francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv Le Drian pozvao je danas na smirivanje krize u Hongkongu i istakao značaj koji Francuska pridaje statusu autonomije Hongkonga.

"Pozivam sve strane, posebno vlasti Hongkonga, da obnove dijalog kako bi se pronašlo mirno rješenje za krizu i zaustavila eskalacija nasilja", rekao je Le Drian.

Francuski ministar je dodao da je njegova zemlja "duboko posvecćena potpunom poštovanju" garancija koje u smislu javnih sloboda pruža status autonomije Hongkonga