POZVAO NA STIŠAVANJE TENZIJA

Bolton: Kina da razmisli o potezima u vezi s Hongkongom, svježa su sjećanja na represiju na Tjenanmenu

"Znate da je Kina optužila SAD da je uzrok tih demonstracija. Demonstrante su povezali sa nama i istovremno su u javnost puštali lične informacije o našim, američkim diplomatama, u Hongkongu. Potrebno je da se sa time prekine", rekao je Bolton
1243 pregleda 0 komentar(a)
Bolton, Foto: Reuters
Bolton, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2019. 10:26h

Kina treba da razmisli o potezima koje povlači u vezi sa događajima u Hongkongu jer su i dalje svježa sjećanja na represiju kineskih vlasti na Trgu Tjenanmen i vapaja kineskih građana za slobodom i demokratijom, rekao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Bolton.

U razgovoru za Glas Amerike, Bolton je pozvao na stišavanje tenzija u Hongkongu, nekadašnjoj britanskoj koloniji koja se od 1997. nalazi pod kontrolom Kine, gradu u kome već mjesecima traju protesti protiv vlasti bliske zvaničnom Pekingu.

"Znate da je Kina optužila SAD da je uzrok tih demonstracija. Demonstrante su povezali sa nama i istovremno su u javnost puštali lične informacije o našim, američkim diplomatama, u Hongkongu. Potrebno je da se sa time prekine", rekao je Bolton.

Na pitanje da li će biti novog susreta sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, Bolton je rekao da "nije bilo značajnijih pregovora od kada se predsjednik Tramp sastao sa Kim Džong Unom u demilitirazovanoj zoni između Sjeverne i Južne Koreje".

"Nadamo se da će nastavak razgovora uslijediti uskoro. Pravo pitanje je da li će Sjeverna Koreja donijeti suštinsku odluku da se odrekne nuklearnog oružja. Predsjednik Tramp je Kimu prikazao film o tome kako bi ekonomska budućnost Sjeverne Koreje mogla da izgleda ako bi se odrekli svog nuklearnog programa. Bio je veoma impresivan – posmatrao sam sjevernokorejsku delegaciju dok ga je gledala. Vrata da dostignu takav nivo života za svoje građane su im otvorena – ali je potrebno i da kroz njih prođu… Što još nisu učinili", rekao je Bolton.

Upitan kakvi su aktuelni odnosi sa Rusijom i predsjednikom Vladimirom Putinom, Bolton je rekao da "misli da predsjednik Tramp ima veoma dobre lične odnose sa predsjednikom Putinom".

"Imali smo brojne sastanke sa njim o različitim temama. Prije svega nekoliko nedjelja sastao sam se sa ruskim i izraelskim kolegom u Jerusalimu gdje smo razgovarali o iranskom prisustvu u Siriji. Sa njima razgovaramo o borbi protiv terorizma. Puno je tema o kojima se ne slažemo - u to nema sumnje", naveo je.

Povodom situacije u Venecueli, Bolton je rekao da je ona teška da je "glavni razlog tome dvadesetogodišnje urušavanje ekonomije".

"Naša želja je da se sprovede mirna tranzicija vlasti i održe istinski slobodni izbori", rekao je američki zvaničnik.

Bolton je rekao i da je "Iran država koja nikad nije donijela ključnu odluku da se odrekne nuklearnog oružja".

"Nisu obustavili podršku međunarodnom terorizmu. Nisu odustali od stvaranja problema na Bliskom Istoku, u Iraku, Siriji i Jemenu. Oni su i dalje prijetnja transportu nafte u Persijskom zalivu. Prijetnja su svim našim snagama, ne samo u Iraku i Siriji, sada u Avganistanu", kazao je Bolton.

Preporučujemo za Vas