I DALJE VELIKA PODRŠKA

Desetine hiljada ponovno protestuju u Hongkongu

Okupljeni u Viktoria Parku na početku skupa, demonstranti su nosili natpise sa sloganima poput "Slobodan Hong Kong!" i "Demokratija sada!", naoružani i kišobranima koji su ih štitili od pljuska. Protest je bio miroljubiv, a u njemu su učestvovali građani svih uzrasta, pa čak i porodice s najmanjom djecom
495 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Hongkongu, Foto: Reuters
Sa protesta u Hongkongu, Foto: Reuters

Desetine hiljada protestanata stigli su u nedjelju u jednu od najprometnijih šoping četvrti u Hong Kongu, usprkos kiši i policijskoj zabrani skupa.

Veliki odaziv protestanata pokazuje da pokret i dalje ima veliku podršku uprkos ružnim scenama koje su se dogodile prošle sedmice kad su demonstracije održane u gradskoj zračnoj luci. Dio aktivista se izvinio zbog toga.

Demonstranti su tada zaustavili gotovo hiljadu letova i pritvorili dvojicu muškaraca za koje su vjerovali da su simpatizeri vlade, zbog čega ih je Peking nazvao teroristima. "Užasno je vruće i pada kiša. Samo pojavljivanje je mučenje, iskreno. No moramo biti ovdje jer nemamo drugog izbora", rekao je u nedjelju 24-godišnji student imena Džonatan na skupu u Viktoria Parku u četvrti Kozavaj Bej. "Nastavićemo sve dok nam vlada napokon ne iskaže poštovanje koje zaslužujemo", dodao je.

Protesti u toj bivšoj britanskoj koloniji krenuli su 9. juna zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenih Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu nezavisnost pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no protesti i dalje traju radi zabrinutosti zbog sve veće erozije sloboda garantovanih formulom "jedna država, dva sistema" koja je stupila na snagu nakon što je Hong Kong 1997. vraćen Kini.

Okupljeni u Viktoria Parku na početku skupa, demonstranti su nosili natpise sa sloganima poput "Slobodan Hong Kong!" i "Demokratija sada!", naoružani i kišobranima koji su ih štitili od pljuska. Protest je bio miroljubiv, a u njemu su učestvovali građani svih uzrasta, pa čak i porodice s najmanjom djecom, piše Hina.

Policija u Hong Kongu pod sve je žešćim kritikama zbog sve agresivnijih taktika u razbijanju protesta. No u subotu se održao protest podrške vladi te autonomne regije. Organizatori tvrde da je bilo 476 hiljada ljudi, no policija procjenjuje da ih je bilo 108 hiljada.

Antivladini protesti jedan su od najvećih izazova za kineskog predsjednika Si Đinpinga od njegovog stupanja na vlast 2012. godine. Komunistička partija se priprema za obilježavanje 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike 1. oktobar, pa se kriza u Hong Kongu događa u osjetljivom razdoblju.

Preporučujemo za Vas