Indija ponovno uvela ograničenja kretanja u Kašmiru nakon sukoba

U posljednja 24 sata održao se niz protesta protiv odluke Nju Delhija koji je 5. avgusta ukinuo autonomiju Kašmira, teritorije s muslimanskom većinom na koji Pakistan polaže pravo i zbog kojega su dvije zemlje već dvaput ratovale
418 pregleda 0 komentar(a)
Protesti u Kašmiru, Foto: Reuters
Protesti u Kašmiru, Foto: Reuters

Indijske su vlasti u nedjelju ponovno uvele ograničenja slobode kretanja za veće dijelove Srinagara, najvećeg grada u Kašmiru, nakon niza nasilnih sukoba između stanovnika i policije tokom noći u kojima su stradale desetine ljudi, rekli su dvojica viših zvaničnika i očevici.

U posljednja 24 sata održao se niz protesta protiv odluke Nju Delhija koji je 5. avgusta ukinuo autonomiju Kašmira, teritorije s muslimanskom većinom na koji Pakistan polaže pravo i zbog kojega su dvije zemlje već dvaput ratovale. Protesti su se održali nakon što su restrikcije ublažene u subotu ujutro.

Indijska vlada poručila je kako u posljednje dvije sedmice policijski čas nije bio na snazi, no kretanje stanovništva je u nedjelju bilo ograničeno barikadama na nekoliko mjesta u gradu postavljenih u posljednjih nekoliko sati. Pripadnici sigurnosnih snaga na pojedinim su barikadama građanima rekli da je na snazi policijski čas.

Dva viša zvaničnika vlade rekla su za Rojters da je najmanje dvadesetak ljudi primljeno u bolnice s povredama od gumenih metaka nakon što su u starom gradu u subotu uveče izbili nasilni sukobi.

Predstavnici vlade savezne države Džamu i Kašmira u Srinagaru i federalne vlade u Nju Delhiju nisu još odgovorili na upite o posljednjim sukobima i broju povrijeđenih, piše Hina.

Jedan od službenih izvora rekao je da su stanovnici kamenjem gađali sigurnosne snage na nekoliko desetina mjesta širom Srinagara. Kazao je da se intenzitet protesta i napada kamenjem u posljednjih nekoliko dana pojačao.

Bonus video: