AMERIČKI PREDSJEDNIK PONOVO O TUĐOJ TERITORIJI

Tramp o kupovini Grenlanda: Strateški interesantan, ali nije prioritet

Američki predsjednik je naveo da Grenland predstavlja ekonomski teret za Dansku koja, kako kaže, zbog toga gubi skoro 700 miliona dolara godišnje
1496 pregleda 3 komentar(a)
Tramp, Foto: Patrick Semansky/AP
Tramp, Foto: Patrick Semansky/AP

Američki predsjednik Donald Tramp ponovo je komentarisao ideju o kupovini Grenlanda od Danske, navodeći da to nije prioritet njegove administracije, ali da je "strateški interesantno".

Donald Tramp je novinarima rekao da je ta tema iskrsla u razgovoru unutar njegove administracije.

"Ta ideja se pojavila i...strateški je interesantna", rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Američki predsjednik je naveo da Grenland predstavlja ekonomski teret za Dansku koja, kako kaže, zbog toga gubi skoro 700 miliona dolara godišnje, navodi AP.

Prethodno je ekonomski savjetnik Bijele kuće Leri Kadlou potvrdio da Tramp "želi da razmotri" kupovinu Grenlanda, iako su sa tog ostrva poručili da nisu na prodaju. 

Potom se oglasila danska premijerka Mete Frederiksen poručivši da Grenlad nije na prodaju, a da je ideja da se proda SAD apsurdna.

"Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski. Grenland pripada Grenlandu. Iskreno se nadam da nisu mislili ozbiljno", rekla je Frederiksen za list Sermitsiak tokom posjete Grenlandu, koji je u sastavu Kraljevine Danske. 

Tramp stiže u posjetu Kopenhagenu početkom narednog mjeseca, kada bi trebalo da se Frederiksen i premijerom Grenlanda Kimom Kilsenom razgovara o Arktiku.

Kudlou je za Foks njuz sandej rekao da ne želi da predviđa šta bi moglo da se dogodi, ali je rekao da je Grenland, koji se nalazi između Atlantskog i Sjevernog ledenog okeana, "strateško mjesto" sa "mnogo vrijednih minerala".

Nakon što je Vol strit džurnal nedavno objavio da je Tramp zainteresovan za kupovinu Grenlanda od Kraljevine Danske, šefica diplomatije Grenlanda poručila je da to ostrvo nije na prodaju. 

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, površine 2.166.086 kvadratnih kilometara.