Iranski tanker nastavio plovidbu, Teheran upozorio Vašington na posljedice zapljene

Gibraltar, britanska prekookeanska teritorija, zadržala je 4. jula iranski tanker "Grejs 1", u međuvremenu preimenovan u "Ejdrijen Darja 1", zbog sumnje da namjerava da prekrši sankcije Evropske unije koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji
1821 pregleda 1 komentar(a)
Iranski tanker, Foto: Marcos Moreno/AP
Iranski tanker, Foto: Marcos Moreno/AP

Iranski brod koji je u Gibraltaru držan od jula zbog sumnje da je prevozio naftu u Siriju napustio je luku, a Teheran je upozorio Vašington na posljedice zaplijene broda, javile su agencije.

Praćenjem broda utvrđeno je da se kreće istočno u Sredozemnom moru. Kao odredište navodi se Kalamata u Grčkoj.

Vlasti Gibraltara su juče odbacile najnoviji zahtjev SAD da zaplijenjeni iranski naftni tanker ne bude oslobođen, čime je otvoren put da taj brod nastavi plovidbu.

Iran je "poslao potrebna upozorenja američkim zvaničnicima da ne prave grešku... jer bi to imalo ozbiljne posljedice", rekao je danas novinarima portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

Gibraltar, britanska prekookeanska teritorija, zadržala je 4. jula iranski tanker "Grejs 1", u međuvremenu preimenovan u "Ejdrijen Darja 1", zbog sumnje da namjerava da prekrši sankcije Evropske unije koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.

Brod nosi 2,1 milion barela iranske nafte. SAD su tražile zapljenu irankog tankera i nafte koju nosi zbog kršenja američkih sankcija i borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Američki zvaničnici su novinarima rekli da nafta na tom tankeru vrijedi oko 130 miliona dolara i da je namijenjena organizaciji koja je označena kao teroristička.

Bonus video: