AP: Više ništa neće dijeliti Si Đinpinga od toga da postane doživotni kineski lider

Od većine kineskih lidera Si se izdvaja po tome što je nosio uniformu i što je u vojsci stvorio značajnu bazu moći
50 pregleda 2 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.03.2018. 18:09h

Najavljenom promjenom ustava Kine na Svenacionalnom kongresu uklanja se i posljednja prepreka koja ograničava predsjednički mandat na dva uzastopna, piše agencija AP uz ocjenu da se stiče utisak da više ništa neće dijeliti aktuelnog predsjednika Si Đinpinga od toga da postane doživotni kineski lider, prenosi Tanjug.

U opširnom tekstu agencija iznosi najvažnije događaje iz Sijevog života hronološki prateći njegov uspon.

Rođen je 1953. godine kao drugo dijete Si Džongsuna, saradnika u Komunističkoj partiji osnivača Narodne Republike Mao Cedunga. Sijev otac bio je i zamjenik premijera da bi tokom Maovih političkih kampanja bio protjeran.

Politička oživljavanja Si Džongsuna poslije Maove smrti 1976. utabalo je put za dolazak njegovog sina na liderske pozicije u provinciji.

Tako Si 1975. stiže na prestižni Cinhua univerzitet pošto je prethodno stekao iskustvo radeći sa poljoprivrednicima.

Četiri godine kasnije Si postaje sekretar generalnog sekretara Centralne vojne komisije, uticajnog tijela koje kontroliše oružane snage.

Od većine kineskih lidera Si se izdvaja po tome što je nosio uniformu i što je u vojsci stvorio značajnu bazu moći.

Si je 1982. postao zamjenik partijskog sekretara ruralne provincije Baoding što je bilo prva u nizu značajnih provincijskih pozicija koje su kulminirale njegovim imenovanjem 2007. godine za najuticajnijeg zvaničnika u Šangaju.

Oženio se 1987. godine pjevačicom narodne muzike Peng Ljuan koja je u to vrijeme bila poznatija od njega, a AP ocjenjuje da je upravo taj brak pomogao Siju da se uzdigne među više hiljada kadrova srednjeg nivoa.

Ona će biti njegova velika prednost kad postane predsjednik dodajući glamur koji mu je pomogao da privuče pozitivni publicitet tokom putovanja u inostranstvo.

Devedesetih godina Si je bio na više partijskih, vladinih i vojnih pozicija da bi 2007. godine ušao u Stalni komitet Politbiroa gdje je identifikovan kao izabrani nasljednik partijskog lidera Hu Đintaoa.

Pet godina kasnije postao je generalni sekretar Komunističke partije, da bi 2013. bio prvi put izabran za predsjednika Kine. Drugi mandat započeo je ovog mjeseca.

Bonus video: