PO UGLEDU NA PROTESTE PROTIV SOVJETSKE VLASTI

(VIDEO) Hiljade demonstranata u Hongkongu formiralo ljudski lanac

Hiljade demonstranata na protestima nazvanim "Hongkoški lanac" držeći se za ruke ispunili su stanice podzemne željeznice i ulice
1610 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta u Hongkongu, Foto: Reuters
Sa protesta u Hongkongu, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2019. 20:47h

Demonstranti koji nedjeljama protestuju u Hongkongu okupili su se na ulicama držeći se za ruke i tako formirali ljudski lanac po ugledu na protest protiv sovjetske vlasti u baltičkim zemljama prije 30 godina.

Hiljade demonstranata na protestima nazvanim "Hongkoški lanac" držeći se za ruke ispunili su stanice podzemne željeznice i ulice, prenosi AP.

Neki od njih su podigli ruke, a drugi su telefonima osvjetljavali ulice. Organizatori su se nadali da će lanac pratiti liniju metroa dužine 40 kilometara.

To je posljednje okupljanje pokreta koji je prije 11 nedjelja počeo pozivima da se ukine sada suspendovani zakon o izručenju, a potom se proširio na zahtjeve za demokratijom i nezavisnom istragom navodne policijske brutalnosti tokom protesta.

Navedeno je da su za formiranje lanca inspiraciju pronašli u "Baltičkom lancu", mirnim političkim demonstracijama koje su se dogodile 23. avgusta 1989, kada se oko dva miliona ljudi uhvatilo za ruke u ljudskom lancu dugom 600 kilometara preko tri države – Estonije, Letonije i Litvanije.