NASA istražuje prvo svemirsko krivično djelo: Ušla u račun bivše supruge

Zakonski okvir koji su uredile države vlasnice Međunarodne svemirske stanice kaže kako se zakon pojedine države primjenjuje na pojedince i vlasništvo u svemiru
2970 pregleda 6 komentar(a)
Astronautkinja En Meklejn, Foto: AP
Astronautkinja En Meklejn, Foto: AP

NASA istražuje prvo svemirsko krivično djelo, javlja BBC.

Naime, američka astronautkinja En Meklejn navodno je s Međunarodne svemirske stanice hakovala bankovni račun svoje bivše partnerke Samer Vorden.

Vorden je priložila žalbu nadležnoj instituciji, a Meklejn se vratila na Zemlju.

Tvrdi da nije imala zle namjere

Astronautkinja je za Njujork tajms putem advokata izjavila da je samo provjeravala je li s kućnim budžetom sve u redu, tačnije, ima li na računu dovoljno novca za račune i brigu o njihovom sinu kojeg su zajednički odgajale dok su bile zajedno.

Meklejn priznaje kako je pristupila računu, ali da nije imala nikakve zle namjere.

Meklejn i Vorden, koja je službenica američkih vazdušnih snaga, stupile su u brak 2014, a Vorden je 2018. zatražila razvod, prenosi Indeks.

Meklejn je završila prestižnu vojnu akademiju Vest Point i pilotirala je u Iraku. Kao astronautkinja provela je šest mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a trebalo je da bude dio otkazane prve svemirske šetnje potpuno ženskog tima.

Zakon u svemiru

Zakonski okvir koji su uredile države vlasnice Međunarodne svemirske stanice kaže kako se zakon pojedine države primjenjuje na pojedince i vlasništvo u svemiru.

Na primjer, ako kanadski državljanin počini krivično djelo u svemiru, podložan je kanadskom zakonu. Evropa unutar tog okvira postoji kao jedna država, ali svaka od država može primijeniti svoje zakone na evropsku opremu i osoblje u svemiru.

Bonus video: