Stotine novih požara pustoše Amazoniju (VIDEO)

Prema posljednjim zvaničnim podacima, od januara 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. od kada se o tome vodi evidencija
8634 pregleda 0 komentar(a)

Stotine novih požara nastavljaju da pustoše amazonsku prašumu u trenutku dok raste međunarodni pritisak na brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara da obuzda požare u "plućima svijeta".

Sudbina najveće tropske šume na planeti koju već danima proždire plamen u fokusu je samita G7, koji se održava u francuskom Bijaricu.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, od januara 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. od kada se o tome vodi evidencija.

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, uz otežavajuću okolnost velike suše koja će se nastaviti i tokom septembra.

Više od polovine požara gori širom Amazonije, a po podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) između četvrtka i petka planula su nova 1663.

Početkom avgusta otpušten je šef INPE-a pošto je objavio podatke o pretjeranom krčenju šuma koje Žair Bolsonaro smatra neistinitima.

Iznijeti podaci su pokazali da je krčenje šuma tokom jula bilo gotovo četiri puta veće nego u istom mjesecu 2018. godine.

Podaci su objavljeni dan nakon što je predsjednik države najavio da će u borbu protiv vatrene stihije i protiv kriminala u regionu poslati vojne snage.

Uz povike "Spasite Amazoniju" u petak je u Sao Paulu i Rio de Žanejru protestovalo više hiljada ljudi, a demonstracije su, na poziv nevladinih organizacija održane i ispred ambasada i konzulata Brazila u raznim državama svijeta.

Poziv je uputio i pokret mlade švedske aktivistkinje Grete Tunberg.

Francuski predsjednik Emanuel Makron u petak je optužio Bolsonara da "laže" kada govori o svojem angažmanu na zaštiti okoline i najavio da se u takvim okolnostima Francuska protivi kontroverznom sporazumu EU-Mercosur.

EU i Mercosur, blok zemalja koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, krajem juna postigli su politički dogovor o novom trgovinskom sporazumu koji bi za obje strane trebalo stvoriti mogućnost za održivi rast uz istovremenu garanciju zaštite okoline i očuvanja interesa potrošača u EU-u i osjetljivih privrednih sektora.

Bonus video: