SAD i talibani pregovaraju o povlačenju američke vojske iz Avganistana

Amerikanci i avganistanski pobunjenici su odbili navode medija da se razgovaralo o formiranju prelazne vlade u kojoj bi bili i talibani
1146 pregleda 0 komentar(a)
Portparol talibana Suhail Šahin, Foto: AP
Portparol talibana Suhail Šahin, Foto: AP
Ažurirano: 25.08.2019. 09:23h

Sjedinjene Američke Države i avganistanski talibani u subotu su nastavili pregovore u Dohi ne bi li postigli dogovor o povlačenju američkih vojnika iz Avganistana nakon osamnaest godina sukoba.

Deveti krug pregovora Amerikanaca i avganistanskih pobunjenika počeo je u četvrtak. Pregovori je trebalo da se nastave u petak, ali su "obje strane odlučile da ih odlože ih za subotu", rekao je portparol talibana Suhail Šahin, opravdavši odluku "drugim obavezama".

Postizanje dogovora

"Ostvarili smo pomak (u četvrtak) i sada razgovaramo o mehanizmu za sprovođenje i o nekim tehničkim pitanjima", rekao je za Frans pres.

"Dogovorićemo se kada usuglasimo ta pitanja", dodao je Šahin.

"Iznijećemo ga medijima i predstavnicima zemalja koje graniče s Avganistanom, Kine, Rusije i Ujedinjenih nacija", dodao je.

Amerikanci i avganistanski pobunjenici su u subotu odbili navode medija da se razgovaralo o formiranju prelazne vlade u kojoj bi bili i talibani, prenosi Hina.

Šahin je na Tviter nazvao te informacije "lažnima".

"Kao što je već ranije rekao talibanski portparol, nismo razgovarali o prelaznoj vladi", rekao je američki izaslanik Zalmaj Kalilzad na Tviteru. "Odluke o vladi donijeće sami Avganistanci u okviru međuavfganistanskih pregovora".

Po dogovoru koji se iščekuje predviđa se povlačenje više od 13.000 američkih vojnika iz Avganistana, uz vremenski plan povlačenja. To je glavni zahtjev talibana koji bi se zauzvrat obavezali da na teritoriju koji nadziru više neće biti "terorističkih" organizacija.

Vašington se nada da će mirovni ugovor s talibanima zaključiti od 1. septembra, prije avganistanskih izbora predviđenih u istom mjesecu i američkih predsjedničkih izbora 2020.

Bonus video: