Francuska saopštila da će Makron Iranu prenijeti poruku G7, Tramp demantuje

"Nisam o tome razgovarao", rekao je američki predsjednik u odgovoru novinarima
1179 pregleda 1 komentar(a)
Makron i Tramp na samitu G7, Foto: Reuters
Makron i Tramp na samitu G7, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp demantovao je danas da su se zemlje G7 dogovorile za vrijeme samita u Bijaricu u Francuskoj oko zajedničke poruke Iranu.

"Nisam o tome razgovarao", rekao je Tramp u odgovoru novinarima.

On je time osporio domaćina samita francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je ranije izjavio za televiziju LCI da su ga partneri u G7 zadužili sa zajedničkom porukom o iranskom pitanju.

Francusko predsjedništvo ranije danas je saopštilo da su se vođe zemalja G7 dogovorile da dozvole Makronu da uputi poruku Iranu u njihovo ime da vodi razgovore sa iranskim zvaničnicima.

Nisu dati detalji o poruci, ali francusko predsjedništvo je navelo da je cilj da se spriječi Iran da dobije nuklearno oružje i da se izbjegne dalja eskalacija tenzija na Bliskom istoku, prenosi AP.

Makron već nekoliko mjeseci predvodi pokušaje da se spase nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine koji se raspada od kada je Tramp iz njega povukao Ameriku.

Tramp je rekao za vrijeme bilateralnog sastanka sa japanskim premijerom Šinzom Abeom da on ne sprječava bilo kog lidera da razgovara sa Iranom, ukazujući na nedavne Abeove kontakte.

"Ako hoće da razgovaraju, mogu da razgovaraju", rekao je Tramp.

Bonus video: