Mladić umalo umro zbog korišćenja elektronske cigarete, doktori još ne znaju tačan uzrok

U 22 američke države prijavljena su 193 slučaja plućnih oboljenja kao posljedica pušenja elektronske cigarete, a pretpostavlja se da su pacijenti uz uobičajeno punjenje, pušili i proizvode na bazi marihuane i razne kod kuće napravljene mješavine za pušenje
14419 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Amerikanac Aleksander Mičel mislio je da ima gripu kad se tog jutra u junu probudio sa osjećajem mučnine, bolovima u grudima i teškoćama sa disanjem.

Stanje mu se iz sata u sat toliko pogoršavalo da je prodica, a onda i ljekari, bili zapanjeni - morao je da bude spojen na vještačka pluća jer više nije mogao samostalno da diše.

Za samo nekoliko dana Mičel se od zdravog 20-godišnjak momka koji se bavi i planinarenjem, pretvorio u osobu koju aparati održavaju na životu.

"On je od bolesnog momka u bukvalno dva dana došao na ivicu smrti. Ljekari su nam kazali da umire. Već tada sam mislio da ću morati da organizujem sahranu svom djetetu", priča za Vašington post Aleksanderov otac, Danijel.

Aleksander je imao dvije cjevčice koje su mu stalno bile spojene na tijelo.

Njegov otac objasnio je da je jedna cjevčica bila tamno crvena, a druga svjetlije crvena.

"Ljekari su objasnili da mu je trećina krvi uvijek van tijela. Objasnili su nam da će bez cjevčica umrijeti u roku od 30 sekundi i da oni tu ništa ne mogu da urade".

Takođe, kako prenosi Jutarnji.hr, ljekari su Aleksanderovoj porodici kazali da će biti potrebno uraditi transplantaciju pluća ukoliko se stanje ne popravi.

Nakon devet dana i indukovane kome aparati su mu pomogli i uskoro je mogao da ide kući.

Nakon šest sedmica počeo je sa dužim šetnjama i hodanjem, ali pluća mu rade sa smanjenim kapacitetom za 25 odsto. Doktori ne znaju hoće li se ikada u potpunosti oporaviti.

Aleksander je, kako prenosi Jutarnji, samo jedan u nizu pacijenata čije su teško stanje ljekari povezali sa pušenjem elektronske cigarete.

U 22 američke države prijavljena su 193 slučaja plućnih oboljenja kao posljedica pušenja elektronske cigarete, a pretpostavlja se da su pacijenti uz uobičajeno punjenje, pušili i proizvode na bazi marihuane i razne kod kuće napravljene mješavine za pušenje.

U Ilinoisu je objavljena prva smrt osobe povezana sa elektronskom cigaretom, ali više detalja nije objavljeno.

Aleksander je iznenađen uzrokom bolesti, a elektronske cigarete je počeo da puši prije dvije godine jer je htio da ostavi klasične cigarete.

"Reklamirali su ih kao zdraviju opciju. Uglavnom sam pušio nikotinske proizvode, ali nekoliko sam puta pušio i THC sa prijateljima. Niko od njih se nije razbolio" ispričao je Aleksander.

Objasnio je da je polovinom juna kupio novi brend e-tečnosti sa ukusom breskve i mentola, i to u radnji u kojoj je redovno kupovao.

Riječ je o poznatom brendu, ali porodica nije htjela nikoga da imenuje dok Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) ne istraži slučaj.

"Bilo je to novo pakovanje. Tečnost je imala žig na sebi, sigurno nije bila korišćena", rekao je Aleksander.

Sjeća se i da je u to vrijeme počeo da manje puši, ali da mu je već idući dan bilo loše.

Svjestan je da je sve odluke donio sam kao odrasla osoba, ali upozorava druge na opasnosti koje elektronske cigarete donose.

"Nisam imao pojma da me doslovno može dovesti na samrtnu postelju".

Jutanji, prenoseći pisanje Vašington posta, navodi da o povezanosti plućnih bolesti i pušenja elektronskih cigareta ima više pitanja nego odgovora.

Spravice koje mijenjaju cigarete postale su popularne uprkos jako malom broju istraživanja o dugoročnom uticaju na ljudsko zdravlje. Elektronske cigarete su trebale da budu kratkoročna alternativa pušačima koji žele da ostave cigareta, ali je njihova upotreba sada raširena, posebno među tinejdžerima i mladim odraslim osobama.

Ljekari smatraju da su elektronske cigarete prekratko na tržištu da bi se jasno moglo istražiti njihovo djelovanje na ljudsko zdravlje.

"Nismo imali takvu istoriju sa elektronskim cigaretama da bismo mogli sa sigurnošću reći bilo kome, pa i tinejdžerima, da je to zdravo", upozorava Emili Čapman, šefica zdravstvenog tima u udruženju Djeca Minesote.

Bonus video: