BORBA PROTIV ŠUMSKIH POŽARA

Zemlje G-7 najavile 20 miliona dolara pomoći Amazoniji u plamenu

Makron je rekao da SAD podržavaju inicijativu, iako je priznao da je američki predsjednik Donald Tramp danas preskočio radnu sjednicu o tome
587 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Amazonije, Foto: Reuters
Detalj iz Amazonije, Foto: Reuters

Lideri Grupe sedam privredno najrazvijenijih zemalja svijeta dogovorili su se danas da odmah finansiraju fond od 20 miliona dolara kako bi se pomoglo zemljama u regionu Amazonije u borbi protiv šumskih požara i pokrenula dugoročnu globalnu inicijativu za zaštitu prašume.

To su objavili predsjednik Francuske Emanuel Makron, domaćin ovogodišnjeg sastanka lidera G-7, i predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera.

Makron je rekao da Amazon predstavlja "pluća" planete i da su lideri razmotrili mogućnost slične podrške Africi koja je takođe poprište požara u prašumama.

Makron je rekao da SAD podržavaju inicijativu, iako je priznao da je američki predsjednik Donald Tramp danas preskočio radnu sjednicu o tome.

Sateliti su do sada ove godine zablježili više od 41.000 požara u regionu Amazonije, od čega je više od polovine izbilo ovog mjeseca. Stručnjaci kažu da većinu požara izazivaju poljoprivrednici koji raščišćavaju postojeće poljoprivredne površine.

Preporučujemo za Vas