Bolsonaro: Strane sile da se ne miješaju u naša unutrašnja pitanja, Brazil nije kolonija

"Ne možemo da prihvatimo da jedan predsjednik, Makron, nerazumno i neopravdano napada u vezi Amazonije, niti da prikriva svoje namjere iza ideje G7 za "spašavanje" Amazonije", rekao je Bolsonaro
1351 pregleda 1 komentar(a)
Od početka godine zabilježeno 79.513 šumskih požara, Foto: Reuters
Od početka godine zabilježeno 79.513 šumskih požara, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2019. 20:22h

Predsjednik Brazila, Žair Bolsonaro upozorio je strane sile da se ne miješaju u unutrašnja pitanja njegove zemlje, nakon što je predsjednik Francuske Emanuel Makron najavio da će G7 pomoći u gašenju požara u Amazoniji.

"Ne možemo da prihvatimo da jedan predsjednik, Makron, nerazumno i neopravdano napada u vezi Amazonije, niti da prikriva svoje namjere iza ideje G7 za "spašavanje" Amazonije, kao da smo mi kolonija ili ničija zemlja", poručio je Bolsonaro na Twitteru.

Makron je kazao da će čelnici G7 obezbijediti 20 miliona dolara za hitnu borbu protiv požara u Amazoniji.

Brazilski ministar za zaštitu životne sredine Rikardo Sales rekao je novinarima u Sao Paulu da je finansijska pomoć G7 za borbu protiv požara u Amazoniji dobrodošla.

Naveo je i da je za požare kriv "niz iracionalnih i demagoških javnih politika prethodnih vlada".

Lideri Grupe sedam privredno najrazvijenijih zemalja svijeta dogovorili su se danas da odmah finansiraju fond od 20 miliona dolara kako bi se pomoglo zemljama u regionu Amazonije u borbi protiv šumskih požara i pokrenula dugoročnu globalnu inicijativu za zaštitu prašume

Kritičari optužuju Bolsonara da je dao zeleno svjetlo za uništavanje Amazonije jer napada organizacije za zaštitu okoline i ne radi dovoljno protiv uništavanja šume.

Od početka godine u Brazilu je zabilježeno 79.513 šumskih požara, od kojih više od polovine u Amazoniji.

Makron: Brazilke se stide Bolsonara

Brazilke se sigurno stide predsjednika Žaira Bolsonara, rekao je Makron koji je tako uzvratio brazilskom lideru koji je na Facebooku uvrijedio Makronovu suprugu Brižit.

"Bolsonaro je izrazio krajnje nepoštivanje prema mojoj supruzi", rekao je Makron tokom samita G7.

"Šta da vam kažem? Tužno je, prije svega tužno za njega i za sve Brazilce. Brazilke se sigurno stide svog predsjednika", kazao je on.

Predsjednik Francuske se nada da će Brazil vrlo brzo "imati predsjednika čije će ponašanje biti na visini".

"Mislim da su Brazilci veliki narod i da se stide takvog ponašanja".

Bolsonaro je na Facebooku lajkao uvredljiv komentar o Brižit Makron, a jedan njegov ministar je Makrona nazvao "oportunističkim kretenom".

Bolsonaro je lajkovao post jednog korisnika Facebooka koji se rugao na račun fizičkog izgleda Brižit Markon, koja je loše ispala na jednoj fotografiji i uporedio je sa Bolsonarovom suprugom Mišel koja je blistala na dan inauguracije predsjednika Brazila.

"Sada vam je jasno zašto Makron progoni Bolsonara?" napisao je uz fotografije.

"To je Makronova čista ljubomora", napisao je korisnik Facebooka Rodrigo Andreaca.

"Ne ponižavaj tipa" (umirem od smijeha), odgovorio je Bolsonaro.

Bonus video: