"NEMA POBJEDNIKA"

Kineski ministar: Trgovinski rat Kine i SAD bio bi katastrofalan po obe države

Kineski ministar je rekao da Peking ne želi da učestvuje u trgovinskom ratu niti da ga inicira, ali da je spreman da se suoči sa bilo kakvim izazovom i da će odlučno braniti interese svoje države i naroda
0 komentar(a)
Džong Šan, Foto: Reuters
Džong Šan, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.03.2018. 11:09h

Kina neće pokrenuti trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali će braniti svoje nacionalne interese pri suočavanju sa rastućim američkim protekcionizmom, izjavio je danas kineski ministar trgovine Džong Šan.

"Nema pobjednika u trgovinskom ratu i to bi bilo katastrofalno po naše dvije zemlje, ali i ostatak svijeta", rekao je Džong Šan na brifingu na marginama zasijedanja Svekineskog narodnog kongresa, prenijela je agencija AP.

Kineski ministar je rekao da Peking ne želi da učestvuje u trgovinskom ratu niti da ga inicira, ali da je spreman da se suoči sa bilo kakvim izazovom i da će odlučno braniti interese svoje države i naroda.

Pozivajući se na kineske analitičare, Džong je rekao da SAD svake godine povećavaju trgovinski deficit sa Kinom za oko 20 odsto.

AP ističe da američke i kineske vlasti uglavnom daju različite izvještaje o tome.

Američki predsjednik Donald Tramp uveo je u četvrtak, 8. marta, takse na uvoz čelika i aluminijuma u SAD zanemarujući upozorenja i svojih brojnih saveznika na čelu sa EU.

Preporučujemo za Vas