Firma Džonson i Džonson kažnjena sa 572 miliona dolara zbog opioida

Opioidi su navedeni u gotovo 400.000 smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD od 1999. do 2017. godine, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti
1715 pregleda 0 komentar(a)
Sa suđenja, Foto: Beta/AP
Sa suđenja, Foto: Beta/AP

Američki sud izrekao je kaznu od 572 miliona dolara farmaceutskoj kompaniji Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) zbog njenog udjela u podsticanju krize zavisnosti od opioida u državi Oklahomi.

Odmah poslije objavljivanja presude sinoć kompanija je saopštila da će se žaliti, prenosi BBC.

To je prvi slučaj koji je stigao do suda u hiljadama tužbi protiv prizvođača i distributera opioida, prepisivanim za umanjenje bola kod pacijenata.

Opioidi su navedeni u gotovo 400.000 smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD od 1999. do 2017. godine, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Od 2000. godine oko 6.000 ljudi u Oklahomi umrlo je od predoziranja opioidima, prema advokatima te američke države.

Ranije ove godine država Oklahoma postigla je dogovor sa proizvođačem Oksikontina, kompanijom "Pardju Farma" za 270 miliona dolara i kompanijom "Teva Famasjutikal" za 85 miliona dolara tako da je firma Džonson i Džonson ostala jedina optužena u tom slučaju.

Za vrijeme sedmonedjeljnog suđenja advokati za državu Oklahomu su iznosili argument da je firma Džonson i Džonson srpovodila višegodišnju marketinšku kampanju gdje je umanjivan rizik od sticanja zavisnosti od tih ljekova za ublažavanje bola i promovisala njihove dobre strane.

Advokati su naveli i da su ljekari prepisivali suvše tih ljekova, što je dovelo do skoka smrtnih slučajeva od predoziranja u Oklahomi, navodi BBC.

Kompanija Džonson i Džonson je negirala da je radila bila šta nezakonito, navodeći da su njene marketinške tvrdnje zasnovane na naučnoj osnovi i da su njeni ljekovi protiv bola Duradžesik i Nusinta, predstavljali samo malil dio opioida prepisanim u Oklahomi.

Sudija okružno suda u Normanu, u Oklahomi pocijenio je da je kompanija Džonson i Džonson svojim djelovanjem ugrozila zdravlje i bezbjednost hiljada građana Oklahome, za koje kriza sa opioidima predstavlja neposrednu opasnost i prijetnju.

Novac od kazne će biti upotrijebljen za liječenje zavisnika od opioida, rekao je on.