NEZADOVOLJNI SAOPŠTENJEM O HONG KONGU

Kraj samita G7, Kina bijesna

"Izražavamo naše izrazito nezadovoljstvo i naše odlučno protivljenje deklaraciji koju su izdale vođe G7 u vezi događaja u Hongkongu"
3084 pregleda 1 komentar(a)
Kina, Foto: Kina
Kina, Foto: Kina

Trodnevni samit Grupe sedam rezultirao je izjavom na jednoj stranici, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron. Kina "izrazito" nezadovoljna.

"Dogovorili smo se oko konačne izjave na jednoj stranici", rekao je Makron sinoć na konferenciji za novinare, dodajući da ta izjava govori o važnim temama o kojima su razgovarali, prenosi Tanjug.

Prema rečima francuskog lidera, situacija je prije samita bila prilično napeta.

"Ne mogu reći da smo mislili da ćemo uspjeti da pošaljemo zajedničku poruku na pozitivan način", primjetio je Makron.

Prije samita nije bilo jasno da li će se vođe Grupe sedam moći da se saglase sa konačnom izjavom usled napetosti među nekima od njih. Prema francuskom predsjedniku, bilo je nekoliko verzija izjave tako da dokument ne bude previše uopšten i površan.

Ipak, Kina "izrazito" nezadovoljna

Kina je saopštila da je "izrazito nezadovoljna" saopštenjem G7 o Hongkongu u kome se poziva na izbjegavanje nasilja u toj poluatonomnoj kineskoj teritoriji, poslije više od dva mjeseca demonstracija protiv prokineske uprave.

U obraćanju novinarima portparol kineskog Minsitarstva spoljnih poslova Geng Šuang ponovio je da je situacija u toj bivšoj britanskoj koloniji unutrašnje pitanje Kine i da nijedna država, organizacija ni pojedinac nemaju prava da se mješaju.

"Izražavamo naše izrazito nezadovoljstvo i naše odlučno protivljenje deklaraciji koju su izdale vođe G7 u vezi događaja u Hongkongu", rekao je Geng. Kina poziva članice G7 da prestanu da "taje loše namjere, zabijaju nos u tuđa pitanja i u tajnosti pripremaju ilegalne aktivnosti".

U finalnoj deklaraciji poslije trodnevnog samita u Biajricu u Francuskoj vođe G7 su ponovo potvrdile postojanje i značaj kinesko-britanske Deklaracije, iz 1984. o Honkongu i pozvale na izbjegavanje nasilja.

Deklaracija iz 1984, o vraćanju Hongkonga Kini 1997. godine garantuje tokom 50 godina autonomni status te teritorije po principu jedna zemlja dva sistema. Demonstranti koji već dva mjeseca protestuju na ulicama Honkonga optužuju Peking da postepeno narušava autonomni status te teritorije i prijeti slobodama u Honkongu. Geng je rekao da deklaracija iz 1984. potvrđuje da će Kina povratiti suverenintet nad Honkongom.