Matis u memoarima: Amerika ne može preživjeti bez saveznika

"Zemlje koje imaju saveznike napreduju, a one koje ih nemaju umiru", napisao je bivši general Mornaričke pješadije
1916 pregleda 0 komentar(a)
Matis, Foto: AP
Matis, Foto: AP

Sjedinjene Američke Države ne mogu preživjeti bez saveznika, napisao je bivši ministar odbrane Džim Matis, što je u Vašingtonu objavljeno danas, dva dana pošto je predsjednik Donald Tramp na samitu G7 u Francuskoj pokušao da popravi odnose s ključnim partnerima svoje države.

U odlomku iz memoara koji je objavio "Volstrit džornal", bivši general Mornaričke pješadije upozorio je i na "unutrašnje podjele" u SAD, gdje kao da "neprijateljska plemena vrište jedno na drugo".

"Često mi marinci kažemo: Kada krenete u bitku, povežite se sa svim svojim naoružanim prijateljima", napisao je Matis, koji je podnio ostavku u decembru 2018. zbog nepremostivih razlika sa šefom države - republikanskim milijarderom, posebno oko Sirije.

"Lider mora pokazati stratešku finesu uz poštovanje država koje su u opasnim vremenima bile uz nas", napisao je on.

"Zemlje koje imaju saveznike napreduju, a one koje ih nemaju umiru. Amerika sama ne može da zaštiti svoj narod i svoju privredu", rekao je bivši oficir osudivši izolacionističku politiku Donalda Trampa.

Raskidajući s decenijama multilateralizma, Tramp - magnat za nekretnine, redovno kritikuje tradicionalne saveznike Vašingtona, uključujući zemlje-članice NATO-a.

Izvodi iz knjige "Call Sign Chaos: Learning to Lead" (Pozivni broj za haos: Učiti kako se rukovodi) koja će biti objavljena 3. septembra, objavljeni su nekoliko sati prije prve konferencije za štampu Matisovog nasljednika, Marka Espera.

Mark Esper koji je u julu posao sekretar SAD za odbranu, predvodiće povlačenje većine američkih trupa iz Avganistana, Iraka i Sirije, po želji Donalda Trampa kojoj se Džim Matis oštro usprotivio.

"Kada moja konkretna rješenja i strateški savjeti, naročito u vezi s očuvanjem povjerenja naših saveznika, više nisu uvažavani, bilo je vrijeme da podnesem ostavku", rekao je on o odlasku iz Pentagona.

Džim Matis u knjizi poziva i na zaštitu američke demokratije, "iskustva koje se može preokrenuti" u zemlji obilježenoj "političkim bratoubilaštvom".

"Kao vojnika najviše me ne zabrinjavaju naši strani protivnici, nego naša unutrašnja neprijateljstva", napisao je on.

"Svi znamo da smo bolji od naše sadašnje politike", podvukao je Matis.

Donald Tramp se priprema da 2020. godine zatraži i drugi mandat.

Bonus video: