Grupa bivših gerilaca FARK-a najavila ponovno uzimanje oružja

"Objavljujemo svijetu da će početi druga Marketalija (istorijska kolijevka pobune iz 1960-ih godina) u ime univerzalnog prava naroda da se digne na oružje naspram opresije"
1056 pregleda 0 komentar(a)
Ilustarcija, Foto: Shutterstock
Ilustarcija, Foto: Shutterstock

Grupa bivših mirovnih pregovarača iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) izjavili su danas da ponovo uzimaju oružje poslije, kako su ocijenili, neuspjeha mirovnog sporazuma kojim se garantuju njihova politička prava.

Ivan Markes bio je glavni pregovarač za sporazum iz 2016. kojim je trebalo da se okonča pola vijeka borbi.

U video snimku objavljenom danas on se pojavio pored grupe od oko 20 teško naoružanih gerilaca i osudio, kako je ocijenio, neuspjeh kolumbijskog predsjednika Ivana Dukea da podrži sporazum.

"Objavljujemo svijetu da će početi druga Marketalija (istorijska kolijevka pobune iz 1960-ih godina) u ime univerzalnog prava naroda da se digne na oružje naspram opresije", rekao je u tom video snimku Markes, obučen u zelenu kamuflažnu uniformu, prenosi Frans pres.

Pored njega je bio i Hesus Santrič, drugi bivši vođa sada raspuštenog Farka, i Markesov bliski saradnik.

Oko 7.000 pobunjenika razoružano je u okviru sporazuma. Međutim, nekoliko njih bilo je napadnuto od kada su demobilizovani a u međuvremenu su SAD tražile izručenje Hesusa Santriča, zbog optužbi o drogi.

Bonus video: