RAZGOVARAĆE O "SUVERENTITU I INTEGRITETU" BJELORUSIJE

Bolton: Upozoriću Lukašenka na rusku prijetnju

Bolton će biti najviši američki zvaničnik u razdoblju od više godina koji će posjetiti Bjelorusiju, a to se događa u vrijeme dok se Moskva i Minsk kreću u smjeru čvršće integracije svojih zemalja kao dio projekta saveza država, koji povećava bojazni od tihe ruske aneksije
1140 pregleda 3 komentar(a)
Džon Bolton, Foto: Reuters
Džon Bolton, Foto: Reuters

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton u četvrtak je rekao da planira iskoristiti put u Bjelorusiju da upozori njenog čelnika, predsjednika Aleksandra Lukašenka na sigurnosnu prijetnju koju predstavlja Rusija.

Bolton će biti najviši američki zvaničnik u razdoblju od više godina koji će posjetiti Bjelorusiju, a to se događa u vrijeme dok se Moskva i Minsk kreću u smjeru čvršće integracije svojih zemalja kao dio projekta saveza država, koji povećava bojazni od tihe ruske aneksije.

Rusija vidi Bjelorusiju kao tampon zonu između zapadne granice i Evrope, dok su veze sa Zapadom ponovno na niskom nivou kao u vrijeme hladnog rata, ali poriče da se bilo što nepovoljno događa sa njihovim projektom državne unije te je rekao da je Bjelorusija bliski i vrijedan saveznik, piše Hina.

Obraćajući se novinarima u Moldaviji u četvrtak, Bolton je rekao: " ...mislimo da je, u svjetlu onoga što smo čuli od Moskve, važno otići u Bjelorusiju i razgovarati o njenoj suverenosti i teritorijalnom integritetu".

Bolton je to rekao nakon razgovora s premijerkom Maiaom Sandu koja je na vlast došla u junu i rekla da želi osloboditi Moldaviju od oligarhijskog sistema koji zemlju prati od sticanja nezavisnosti od Moskve 1991. godine.

"U ime američke vlade mogu reći da Vama i novoj vladi želimo sve najbolje u Vašoj antikorupcijskoj kampanji, što je izuzetno važno za potencijalne američke ulagače...", rekao je Bolton.

Preporučujemo za Vas