POKUŠAJ ZAUSTAVLJANJA ŠIRENJA POŽARA

Bolsonaro uveo dvomjesečnu zabranu spaljivanja šuma

Brazilski predsjednik je još pod međunarodnim pritiskom pošto su nesvakidašnji snimci požara koji gutaju velika područja tropskih šuma potresli svijet
1940 pregleda 0 komentar(a)
Snimci požara iz vazduha, Foto: Reuters
Snimci požara iz vazduha, Foto: Reuters

Uredba brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara o zabrani spaljivanja šume radi dobijanja poljoprivrednih površina, koja bi trebalo da pomogne zaustavljanju širenja požara u Amazoniji, stupila je u na snagu i trajaće dva mjeseca. Mnogi, ipak, sumnjaju u njen uspjeh.

Takođe, izlazak na teren brazilske vojske proteklog vikenda još nije imao većeg učinka: više od polovine od 1.628 novih požara koje je u posljednja 24 sata zabilježio institut INPE buknulo je u Amazoniji, uprkos slanju 18 aviona i 3.900 ljudi, prenosi Hina.

Bolsonaro pod međunarodnim pritiskom

Bolsonaro je još pod međunarodnim pritiskom pošto su nesvakidašnji snimci požara koji gutaju velika područja tropskih šuma potresli svijet. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je iznio predlog da se na marginama Opšte skupštine krajem septembra održi sastanak o situaciji u Amazoniji.

Uredba predsjednika Bolsonara zabranjuje svako spaljivanje šume za poljoprivredno zemljište na cijeloj teritoriji Brazila u idućih šezdeset dana, ali postoje neki izuzeci. Spaljivanje se najčešće koristi za dobijanje zemljišta za uzgoj poljoprivrednih kultura i za uzgoj goveda, što je važan izvozni sektor Brazila.

U amazonskoj državi Rondoniji, na sjeverozapadu, značajno pogođenoj šumskim požarima, vlada velika sumnjičavost u uspjeh zabrane.

"To neće biti ni od kakve koristi. Niko ovdje ne mari za to", rekao je Lilija, vlasnik prodavnice voća, odgovarajući na pitanje AFP-a. "Niti ima dovoljno kontrole, niti se ona dobro sprovodi".

Stanje u Amazoniji očito jako teško

"U Rondoniji, kao i u čitavoj Amazoniji, postoje organizovane grupe koja zaposjedaju zemlju. Nerijetko su to drvosječe koji prisvajaju taj teren i prodaju drva na licu mjesta", rekao je Danijel Azevedo Lobo, državni tužilac Rondonije.

"Stanje u Amazoniji je očito jako teško", rekao je Gutereš u Jokohami, u Japanu, gdje učestvuje u konferenciji o razvoju Afrike.

"Mislim da se međunarodna zajednica mora odlučno pokrenuti kako bi pomogla zemljama na području Amazonije da na svaki mogući način što prije zaustave požare i zatim pristupe cjelovitoj politici pošumljavanja. Dosad nismo učinili dovoljno", rekao je on.