Pušten iz zatvora nakon 36 godina zbog pljačke od 50 dolara

Kenardu je izrečena nesrazmjerno oštra kazna prema starom zakonu Alabame o zločinima, takođe poznatom i kao "zakon tri prekršaja"
7349 pregleda 16 komentar(a)
Kenard, Foto: Ivana Hrynkiw/AP
Kenard, Foto: Ivana Hrynkiw/AP

Alvin Kenard iz Alabame biće pušten iz zatvora nakon više od tri decenije. Bio je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu bez uslovne slobode jer je opljačkao pekaru za 50,75 dolara.

Imao je 22 godine kada je osuđen i uhapšen za pljačku prvog stepena. Danas, 36 godina kasnije, Kenard je slobodan nakon što je sudija naredio njegovo puštanje iz kazneno-popravnog zavoda Donaldson u Besemeru.

Kenardu je izrečena nesrazmjerno oštra kazna prema starom zakonu Alabame o zločinima, takođe poznatom i kao "zakon tri prekršaja".

Prije incidenta u pekari, Kenard je osuđen na tri godine uslovne kazne po tri tačke optužnice za provalu drugog stepena. Četvrta presuda je bila upravo za pljačku pekare, koja je izvršena nožem i nije bilo povrijeđenih. To je značilo da mora biti osuđen na doživotni zatvor bez uslovne kazne.

Porodica i prijatelji u suzama su dočekali odluku sudije Dejvida Karpentera.

Kenard, koji je ranije radio u stolariji i građevinarstvu, navodno je rekao sudiji da želi da radi kao stolar.

"Kaže da želi da nađe posao, želi da se izdržava sam, a mi ćemo ga podržati", rekla je nećaka Patriša Džons za televiziju VBRC.

Kenardov advokat Karla Krauder rekla je nakon ponovnog izricanja presude da su Kenarda "preplavile emocije".

"Ono što je izuzetno u vezi sa gospodinom Kenardom je što je čak i kad je mislio da će biti u zatvoru do kraja života, zaista preokrenuo svoj život," rekla je Krauderova i dodala da je uvijek bio blizak sa porodicom, prenosi RTS:

Istakla je da ima "stotine" zatvorenika u sličnim situacijama koji su još uvijek u zatvorima, jer nemaju advokata.

"Nevjerovatno je nepravedno što stotine ljudi u Alabami koji su osuđeni na doživotnu kaznu bez uslovne slobode za nenasilne zločine i zločine koji nisu povezan isa ubistvima", navela je Krauderova.

Bonus video: