Nakon 20 godina će suditi optuženima za napade 11. septembra

Optuženi su za ratni zločin i terorizam, i terete se za ubistvo skoro 3.000 ljudi
2124 pregleda 0 komentar(a)
Fotografija Halida Šeika Mohameda iz 2017., Foto: AP
Fotografija Halida Šeika Mohameda iz 2017., Foto: AP

Suđenje Halidu Šeiku Mohamedu i još četvorici optuženih za terorističke napade 11. septembra 2001. godine u SAD započeće 11. januara 2021. godine na vojnom sudu u Gvantanamu. Optuženi su za ratni zločin i terorizam, i terete se za ubistvo skoro 3.000 ljudi, javlja BBC.

Optužena petorica biće prve osobe kojima se sudi za terorističke napade u Vašingtonu i Pensilvaniji i to skoro dvadeset godina od samih tragičnih događaja. Ako ih proglase krivima, čeka ih smrtna kazna.

Mohamed uhvaćen 2003. godine, ali je suđenje odlagano više puta

Halid Šeik Mohamed uhvaćen je u Pakistanu 2003. godine i prebačen u američki zatvor Gvantanamo na Kubi, gdje je protiv njega podignuta optužnica. Ipak, suđenje je stalno odlagano. Tokom ranijeg pokušaja 2008. godine da započne suđenje izjavio je kako namjerava priznati krivicu i da će rado dočekati mučeništvo, piše Indeks.

Tokom 2009. godine administracija tadašnjeg predsjednika Baraka Obame, koja je obećala zatvaranje Gvantanama, nastojala je prebaciti suđenje u Njujork, ali se od toga odustalo nakon što se 2011. godine Kongres pobunio protiv takvog predloga. Protiv petorice je potom podignuta optužnica 2011. godine, koja je bila slična onoj podignutoj tokom Bušove administracije.

Mohamed odgovoran i za brojne druge terorističke napade

Pentagon je izjavio kako je sam Halid Šeik Mohamed priznao da je u potpunosti odgovoran za napad 11. septembra. Američki tužioci su naveli da je bio upleten i u brojne druge terorističke akcije poput napada bombom na noćni klub u Baliju 2002. godine, napad na Svjetski trgovački centar 1993. godine i ubistvo novinara Danijela Perla.

Saslušanja za suđenje koje će uslijediti planirana su za sljedeći mjesec. Advokati optuženih traže da se izuzmu priznanja koja su njihovi klijenti dali za FBI 2006. godine. Tvrde da se ne mogu koristiti na sudu zbog načina na koji su bili ispitivani.

Tokom ispitivanja osumnjičeni brutalno mučeni

Halid Šeik Mohamed je tvrdio kako je u zatvoru u Kubi stalno bio mučen. Dokumenti CIA potvrdili su da je 183 puta bio podvrgnut tehnici "waterboarding", u kojoj se simulira utapanje ispitanika.

I drugu četvoricu osumnjičenih - Valida bin Ataša, Ramzija bin al-Šiba, Amara al-Balučija i Mustafu al-Havsavija - CIA je takođe ispitala prije nego što su predati američkoj vojci u zatvorima poznatim kao "crna mjesta" koji se nalaze izvan granica SAD.

Bonus video: