AMERIČKI IZASLANIK TVRDi

SAD i talibani pred sporazumom: Okončanje 18 godina dugog rata?

Američki predsjednik Donald Tramp koji želi da prekine "beskonačne ratove" i "vrati momke kući" tražio je prije godinu dana direktne pregovore sa talibanima
1402 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SAD i avganistanski talibani su pred zaključivanjem sporazuma o okončanju 18 godina rata u Avganistanu, rekao je jutros američkli izaslanik Zalmaj Kalilzad na kraju posljednje runde mirovnih pregovora u Dohi.

"Mi smo pred potpisivanjem sporazuma koji će smanjiti nasilje i otvoriti put Avganistancima da zajedno sjednu i pregovaraju o časnom i trajnom miru", napisao je Kalilzad na Tviteru.

On je ovo napisao osmog i posljednjeg dana devetog kruga pregovora u Kataru između predstavnika SAD i talibana. Rekao je da će kasnije danas stići u Kabul na konsultacije.

Portparol talibana u Dohi Suhail Šahin je rekao juče da je sporazum skoro finalizovan.

U Avganistanu se trenutno nalazi između 13.000 i 14.000 američkih vojnika. SAD su intervenisale u toj zemlji 2001. u potjeri za ekstremističkom mrežom Al Kaidom odgovornom za napade 11. septembra i da bi svrgnuli talibane na vlasti u Kabulu. U jeku najvećih borbi 2011. godine američki kontingent je brojao 98.000 ljudi.

Američki predsjednik Donald Tramp koji želi da prekine "beskonačne ratove" i "vrati momke kući" tražio je prije godinu dana direktne pregovore sa talibanima.

Deveti krug pregovora, koji se smatra odlučujućim, vođen je u Dohi.

Tramp je rekao u četvrtak da u slučaju da se postigne dogovor 8.600 Amerikanaca će u prvo vrijeme ostati u Avganistanu.

U centru sporazuma o kome se pregovara je veće ili manje povlačenje Amerikanaca u zamjenu za obavezivanje pobunjenika da teritorije pod njihovom kontrolom neće više koristiti Al Kaida ili druge "terorističke" grupe.