Premijer Libana zatražio da SAD i Francuska intervenišu zbog sukoba Izraela i Hezbolaha

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah zaprijetio je osvetom za napade
1665 pregleda 0 komentar(a)
Saad Hariri, Foto: Reuters
Saad Hariri, Foto: Reuters

Premijer Libana Saad Hariri apelovao je danas na SAD i Francusku da intervenišu nakon što je libanski proiranski Hezbolah ispalio antitenkovske rakete na teritoriju Izraela što je izazvalo osvetničku artiljerijsku vatru izraelske vojske.

Hariri je razgovarao s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i diplomatskim savjetnikom predsjednika Francuske Emanuela Makrona da zatraži intervenciju njihovih zemalja „i međunarodne zajednice u suočavanju sa razvojem (događaja) na južnoj granici“, navedeno je u saopštenju njegovog kabineta.

Šiitski Hezbolah je prethodno rekao da je uništio izraelsko vojno vozilo kraj granice.

Izraelska vojska je saopštila da nijedan izraelski vojnik nije ranjen kada su dvije ili tri rakete koje je ispalio Hezbolah pogodile vojno vozilo i bazu, prenose izraelski mediji.

Dogodilo se nedjelju dana poslije izraelskog udara na iranske mete u Siriji u kojem su poginula dva pripadnika Hezbolaha i pada dva drona, za koje se tvrdi da su izraelski, u južni Bejrut, gdje je uporište te ekstremističke organizacije.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah zaprijetio je osvetom za te napade.

Iako je današnja razmjena vatre izmedju dva ljuta neprijatelja brzo prestala i nema žrtava ni na jednoj strani situacija je i dalje osjetljiva, konstatuje AP.

Izraelska vojska i Hezbolah ratovali su mjesec dana 2006. godine, a sada su nagovijestili da ne bi željeli da izbije novi ratni sukob.

Mirovna misija UN u južnom Libanu, UNIFIL, rekla je da je u kontaktu s obje strane i apelovala je na uzdržanost.

Portparol UN Andrea Tenenti je kasnije rekao da se „ zatišje vratilo u to područje“ i da su mirovne snage UN prisutne na terenu, zajedno sa libanskom vojskom.

Iako se čini da su sukobi prestali i izraelska vojska to saopštila vojnici i izraelski zvaničnici su i dalje u visokoj pripravnosti.

„Konsultujemo se o narednim koracima. Naredio sam da budemo spremni za svaki scenario. Odlučićemo o narednim koracima zavisno od razvoja (događaja)“, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljem, a Hezbolah koji ima podršku Irana najvećom neposrednom prijetnjom.

Hezbolah i Iran se u Siriji bore na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara Asada u sirijskom građanskom ratu i vjeruje se da posjeduju arsenal od oko 130.000 projektila i raketa.

Televizja Al- Manar povezana s Hezbolahom javila je danas da je ostvareno obećanje vođe Hezbolaha o osveti zbog dvije agresije, kako je rečeno.

Izraelska vojska vjeruje da Iran i Hezbolah žure da osnuju fabrike za proizvodnju raketa u Libanu što Hezbolah poriče.

Bonus video: