"USPON HARIZMATIČNIH LIDERA KOJI KORISTE JEZIK MRŽNJE"

Podjele i populizam i poslije 80 godina

Njemački predsjednik zatražio oproštaj od Poljaka na ceremoniji obilježavanja godišnjice od početka nacističke invazije, kojoj nijesu prisustvovali Tramp i Putin
3763 pregleda 11 komentar(a)
Pens, Duda i Štajnmajer juče u Varšavi, Foto: AP
Pens, Duda i Štajnmajer juče u Varšavi, Foto: AP

Njemački predsjednik juče je zatražio oproštaj za svoju zemlju zbog patnji poljskog naroda u Drugom svjetskom ratu dok je Poljska obilježila 80. godišnjicu od invazije nacističke Njemačke čime je započet najkrvaviji konflikt u ljudskoj istoriji.

Jučerašnje ceremonije počele su u malom gradu Vijelunu, koji je među prvima bombardovan 1. septembra 1939. godine. Prvi su se obratili poljski predsjednik Andžej Duda i njegov njemački kolega Frank Valter Štajnmajer, a njihovi govori odslikavali su podjele na današnjoj političkoj sceni.

Poljska je u Drugom svjetskom ratu izgubila petinu svoje populacije, uključujući i većinu od tri miliona jevrejskih građana.

Nakon rata, razorena prijestonica je morala da se izdigne iz ruševina, a Poljska je ostala pod dominacijom Sovjetskog Saveza do 1989. „Kao gost iz Njemačke stojim pred vama na ovom mjestu bos. Sa zahvalnošću gledam na borbu poljskog naroda za slobodu, u bolu odajem poštu patnji žrtava. Molim za oproštaj za istorijsku krivicu Njemaca i priznajem odgovornost koja ne može da prođe“, kazao je Štajnmajer pred Grobom neznanog junaka na Trgu Pilsudskog u Varšavi.

Američki predsjednik Majk Pens odao je poštu hrabrosti poljskog naroda. „Niko se nije borio žešće i odlučnije, vođen pravdom od Poljaka“, kazao je Pens na skupu kojem su prisustvovali i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski premijer Eduar Filip.

Pens je prisustvovao ceremoniji umjesto predsjednika SAD Donalda Trampa koji je otkazao posjetu navodeći kao razlog prijetnju od uragana “Dorian”. Međutim, kako navodi britanski „Gardijan“, mada je američki predsjednik u subotu ostavio utisak da će iz Kamp Dejvida pratiti napredovanje razornog uragana, on je juče helikopterom prebačen u njegov golf klub u Virdžiniji. List, takođe, navodi da je odmah nakon što je Tramp otkazao posjetu, Merkelova u posljednjem trenutku javila da će prisustvovati skupu.

Vlada u Poljskoj, jedna od najvećih saveznica Vašingtona u Evropi, na čelu sa Partijom prava i pravde (PiS) bila je, kako navodi Rojters, razočarana zbog Trampovog izostanja. Mediji navode da je ove godine ceremonija izmještena iz Gdanjska, gdje se tradicionalno održava, u Varšavu upravo zbog najavljenog dolaska predsjednika SAD, koji je trebalo da bude glavni govornik.

Za pojedine u Poljskoj, konflikt i komemoracija su i dalje živa politička tema, naročito ako se ima u vidu da su za nekoliko nedjelja parlamentarni izbori.

Tramp i aktuelna vlada u Poljskoj dijele iste stavove povodom imigracije, energije i abortusa, ali je Varšava sve više izolovana u Evropi usljed optužbi da podriva demokratske norme.

Uprkos tome što je razlog jučerašnjeg skupa datira od prije 80 godina, aktuelna politika je bila sveprisutna. „Znamo da Evropa mora biti snažnija i samouvjerenija“, kazao je Štajnmajer. „Međutim, takođe znamo da Evropa ne može biti snažna bez Amerike - pa čak ni protiv Amerike. Umjesto toga, Evropi su potrebni partneri. Siguran sam da su i Americi potrebni partneri takođe... stoga hajde da njegujemo ovo partnerstvo“, kazao je Štajnmajer.

Poljska je juče organizovala niz komemoracija. Paralelni događaji, kojima su prisustvovali premijer Mateuš Moravjeckii zamjenik šefa Evropske komisije Frans Timermans održani su u Gdanjsku.

Moravjecki je, kako prenosi Rojters, govorio o ogromnim materijalnim, duhovnim, ekonomskim i finansijskim gubicima koje je Poljska pretrpjela tokom rata. „Moramo da govorimo o tim gubicima, moramo da pamtimo, moramo da zahtijevamo istinu i kompenzaciju“, kazao je Moravjecki.

Političari PiS-a su u više navrata tražili ratne reparacije od Njemačke, koja je jedan od najvećih trgovinskih partnera te zemlje i članica EU i NATO. Nekoliko posmatrača je dok je Štajnmajer govorio uzvikivalo „odšteta“. Berlin trvdi da su sva finansijka potraživanja povezana sa Drugim svjetskim ratom izmirena.

Kritičari tvrde da PiS želi da raspiri nacionalizam među biračima u vrijeme kada populisti širom svijeta kreću u reviziju istorije. PiS tvrdi da su pozicija na nacionalnoj sceni i državna bezbjednost Poljske ugroženi.

Sjećanje na rat je postalo glavna tema kampanje uoči izbora 13. oktobra, a PiS optužuje opoziciju da ne štiti ugled Poljske. Ankete pokazuju da će PIS vjerovatno pobijediti na glasanju u oktobru. Poljska priređuje komemoracija povodom izbijanja Drugog svjetskog rata umjesto povodom okončanja jer je ubrzo nakon toga pala pod dominaciju Sovjetskog Saveza. Predsjednik Poljske Andžej Duda je svoj govor jednako kao nemačkoj okupaciji Poljske, zločinima i razaranjima posvetio i napadu Sovjetskog Saveza na Poljsku 17. septembra 1939. i zločinima Sovjeta nad Poljacima. Naglašavajući nepovjerenje prema zapadnim saveznicima Duda je poručio da „čovječanstvo nije izvuklo poruku iz jezivih lekcija... i da se na svijetu i dalje dešavaju etnička čišćenja i genocidi”.

U Poljsku nije pozvan predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je prisustvovao komemoracijama u Poljskoj 1. septembra prije deset godina, što je Rusija oštro kritikovala, upozorivši još u martu da bilo kakvo obilježavanje godišnjice bez Rusije, ne može biti potpuno.

Kan: Današnja situacija slična onoj uoči rata

Situacija u Evropi počinje da liči na onu uoči Drugog svjetskog rata, sa liderima koji koriste retoriku razdora kako bi stekli popularnost i koji šire miržnju prema manjinama, upozorio je juče u Poljskoj gradonačelnik Londona Sadik Kan, musliman pakistanskog porijekla. 

„Da li sada živimo u vremenima sličnim onima iz 1930-ih? Ako se osvrnete na 1930-ih vidjećete da se dogodio uspon harizmatičnih lidera koji su iskoristili moć mržnje da podijele zajednice i izazovu sukob“, kazao je Kan.

„Pogledajte šta se događa danas širom Evrope. Ljudi pokušavaju da podijele zajednice koristeći jezik mržnje, žrtvujući ljude zbog seksualne orijentacije, etničkog porijekla, vjere, ili prosto zbog toga ko su“.

„Pogledajte retoriku Donalda Trampa i ostalih lidera koji pobjeđuju na izborima širom Evrope, od Mađarske do Poljske, Francuske, Italije i Velike Britanije. Oni tvrde da su islam i Zapad nekompatibilni“, kazao je Kan koji se u više navrata verbalno sukobljavao sa Trampom. Tramp je Kana nazvao „totalnim gubitnikom“ ranije ove godine nakon što je gradonačelnik kritikovao britansku vladu zbog toga što je pozvala predsjednika SAD u državnu posjetu. Kan je uporedio Trampa sa fašistima 20. vijeka.