RAZOTRKIVENA KRIMINALNA GRUPA

U Atlantiku zaplijenjeno 800 kg kokaina, uhapšeni i srpski državljani

U akciji koju je srpska policija sprovela u saradnji sa policijom iz Španije i Velike Britanije, uhapšena su trojica članova posade jedrilice, koji su državljani Srbije, Meksika i Rusije
10085 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija
Ažurirano: 02.09.2019. 16:36h

U blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu zaplijenjeno je oko 800 kilograma kokaina vrijednosti oko 50 miliona eura i razotkrivena kriminalna grupa, sačinjena pretežno od srpskih državljana, koja se bavila krijumčarenjem tog narkotika iz Južne Amerike u Evropu, saopštio je danas direktor policije Srbije Vladimir Rebić.

U akciji koju je srpska policija sprovela u saradnji sa policijom iz Španije i Velike Britanije, uhapšena su trojica članova posade jedrilice, koji su državljani Srbije, Meksika i Rusije.

Španska policija na osnovu operativnih podataka Srbije zaplijenila je drogu i uhapsila Srbina V.F. (44) Meksikanca E.A.A.C. (24) i državljanina Rusije S.R. (48).

Policija je istovremeno u Srbiji izvršila pretres na četiri lokacije i uhapsila M.DJ. (66) i D.DJ. (39) osumnjičene da su, kao članovi te organizovane kriminalne grupe, davali logističku podršku trojici uhapšenih na jedrilici.

Za još jednom osobom se intenzivno traga, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe terete se da su, u više navrata, putovali u zemlje Latinske Amerike, gdje su vršili pripreme za preuzimanje i krijumčarenje kokaina.

Sumnja se da su za potrebe transporta kokaina kupili jedrilicu na kojoj su u Meksiku izvršili neophodne prepravke u konstrukcionim šupljinama plovila.

Nakon izvršenih prepravki, oni su, kako se sumnja, preuzeli kokain u Latinskoj Americi, smjestili ga u pripremljene konstrukcione šupljine i krenuli ka Evropi, gdje su zaustavljeni od strane španske policije u blizini Azorskih ostrva, navodi se u saopštenju MUP-a.

Pored kokaina u konstrukciji jedrilice zaplijenjena je i različita računarska oprema, više mobilnih telefona i obilna dokumentacija, a na četiri lokacije u Srbiji policija je zaplijenila dokumentaciju vezanu za uplate i isplate i transfere novca osumnjičenima koji su uhapšeni na jedrilici, avio-karte, notese, memorijske kartice, više USB-a, mobilne telefone, kao i opremu i uređaje za neovlašćeno audio i video snimanje.

Osumnjičenima koji su uhapšeni u Srbiji određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.