POVRIJEĐENO 119 LJUDI

U napadu talibana u Kabulu 16 mrtvih

Napad se dogodio kod velikog kompleksa Zeleno selo (Green Village) gdje se nalazi više međunarodnih organizacija i hotela i koji je česta meta talibana
598 pregleda 0 komentar(a)
Eksploziju izazvao traktor pun eksploziva: Kabul, Foto: Reuters
Eksploziju izazvao traktor pun eksploziva: Kabul, Foto: Reuters

Broj mrtvih u samoubilačkom napadu u glavnom gradu Avganistana Kabulu porastao je na 16 civila, a 119 ljudi je povrijeđeno, saopštio je zvaničnik novi bilans. 

Prethodni podatak o napadu koji se dogodio kasno sinoć govorio je o pet mrtvih i 50 ranjenih. 

Napad se dogodio kod velikog kompleksa Zeleno selo (Green Village) gdje se nalazi više međunarodnih organizacija i hotela i koji je česta meta talibana. Ovi napadi predstavljaju i veliku opasnost za lokalno stanovništvo koje živi u blizini. 

Napad za koji su odgovornost preuzeli talibani dogodio se u trenutku kada je američki izaslanik Zalmaj Kalilzad bio u Kabulu da prenese avganistanskim zvaničnicima detalje predloga sporazuma postignutog između talibana i Amerikanaca.

"Eksploziju je izazvao traktor pun eksploziva", rekao je jutros portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi u poruci medijima. Eksplozija se dogodila na ulici ispred kompleksa, pogodila zid i uništila više obližnjih kuća.

Pet napadača je ubijeno, a operacija potrage i spasavanja trajala je do 5.00 ujutro po lokalnom vremenu, dodao je on.

Rahimi je rekao da je spaseno oko 400 stranaca poslije napada bombaša samoubice. 

Bijesni stanovnici kvarta Kabil Bai, gdje se nalazi Zeleno selo, protestovali su noćas, prešli su zid oko međunarodnog kompleksa koji je često bio meta napada i izazvali požar, odakle se diže gust crni dim. 

Napad se dogodio samo nekoliko sati pošto je izaslanik SAD upoznao avganistansku vladu da je postignut dogovor "u načelu" sa talibanima poslije devete runde pregovora u Kataru, prema kome bi oko 5.000 američkih vojnika napustilo zemlju u roku od pet mjeseci.

Nije jasno zašto talibani nastavljaju takve napade kada je američki izaslanik rekao da su postigli sporazum sa njima u načelu o okončanju najdužeg američkog rata, uključujući povlačenje trupa.

Potreseni stanovnici Kabula se pitaju da li može da se vjeruje bilo kom dogovoru sa sa talibanima, posebno kada se povuku strane trupe.

Preporučujemo za Vas