"Osigurati bezbjednost putnika, podržite učešće Tajvana u ICAO"

"Tajvan poštuje na pravilima zasnovan međunarodni red i posvećen je očuvanju mira u azijsko-pacifičkom regionu. Učešće Tajvana kao partnera od povjerenja u ICAO dovešće tu organizaciju bliže ostvarenju ciljeva"
314 pregleda 0 komentar(a)
Zastava Tajvana (Ilustracija), Foto: Pixabay
Zastava Tajvana (Ilustracija), Foto: Pixabay

Da bi se osigurala bezbjednost putnika, pozivamo međunarodne zajednice da podrže učešće Tajvana u Organizaciji međunarodnog civilnog vazduhplovstva (ICAO) i da podrže i učešće Tajvana kao posmatrača na 40. zasijedanju Skupštine, saopšteno je iz Konzulata Tajvana u Mađarskoj.

Iz tog konzulata su saopštili da je Tajvan jedan od osnivača ICAO, ali je isključen iz tog međunarodnog tijela povlačenjem iz Ujedinjenih nacija 1971.

"Vlada i 23 miliona ljudi na Tajvanu od tada nisu u mogućnosti da učestvuju na sastancima, aktivnostima i mehanizmima ICAO; zaštita i blagostanje naših prava razvoja civilne avijacije; dopirinos ICAO" , ističe se u saopštenju Konzulata Tajvana u Mađarskoj.

U saopštenju se navodi i da je ICAO uspostavljen u saglasnosti sa Konvencijom o međunarodnoj civilnoj avijaciji, poznatoj i kao Čikaška konvencija.

"Preambula i član 44 Konvencije pozivaju na promociju mira u svijetu i jednakost šansi svih država da promovišu usluge vazdušnog transporta. Tajvan poštuje na pravilima zasnovan međunarodni red i posvećen je očuvanju mira u azijsko-pacifičkom regionu. Učešće Tajvana kao partnera od povjerenja u ICAO dovešće tu organizaciju bliže ostvarenju ciljeva. Informacioni region letjenja Tajpeha (Tajpeh FIR) kojim jedino upravlja Tajvanska civilna aeronautička administracija (CAA Tajvan) je jedan od 300 FIR-ova širom svijeta. U 2018. godini, 92 vazdušne kompanije su omogućavale svoje usluge prema i iz Tajvana, radeći sa putnicima i kargo letovima na 313 ruta koje povezuju Tajvan sa 149 gradova širom svijeta. FIR Tajpeha opslužio je prošle godine 1,75 miliona kontrolisanih letova i 68,9 miliona putnika. Taujan međunarodni aerodrom na Tajvanu rankiran je na 10. i 6. mjestu u svijetu u 2017. kada su u pitanju međunarodni prevoz putnika i prenos tereta" piše u saopštenju Konzulata Tajvana u Mađarskoj.

Navodi se da Tajvan zauzima ključnu poziciju u regionalnom i globalnom civilnom avio transportu i kontroli letjenja.

"I ipak nije u mogućnosti da učestvuje u radu ICAO. Samo kada CAA Tajvana bude omogućeno da učestvuje u radu ICAO, Tajvan će biti u mogućnosti da bude u toku sa najnovijim razvojem na vrijeme i u odgovarajućem obimu. Samo tada će Tajvan biti u poziciji da na najbolji način osigura bezbjednost avijacije i kvalitet uspjeha u FIR-u Tajpeha", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: