SASTANAK U BRISELU

Stoltenberg razgovarao sa Pompeom: NATO podržava mirovne pregovore SAD s talibanima u Avganistanu

Najmanje 16 civila poginulo je u sinoćnjem napadu talibana u Kabulu u vrijeme kad je u posjeti gradu bio američki izaslanik Zalmaj Kalilzad
356 pregleda 0 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters

NATO "u potpunosti" podržva napore SAD za postizanjem mirovnog sporazuma sa talibanima u Avganistanu, rekao je danas šef NATO Jens Stoltenberg poslije razgovora s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Briselu.

"Dobri razgovori sa sekretarom Pompeom o pitanju bezbjednosti. NATO u potpunosti podržava napore za postizanje mira u Avganistanu. Osuđujem nedavne užasne napade. NATO ostaje angažovan u svojoj podršci snagama u Avganistanu", napisao je u Tviter poruci Stoltenberg.

Najmanje 16 civila poginulo je u sinoćnjem napadu talibana u Kabulu u vrijeme kad je u posjeti gradu bio američki izaslanik Zalmaj Kalilzad. Kalilzad je prenio avganistanskim zvaničnicima predlog mirovnog sporazuma dogovorenog u devet rundi  pregovora sa talibanima u Kataru.

Po tom sporazumu predviđa se povlačenje Amerikanaca iz pet vojnih baza u narednih 135 dana ako talibani održe svoje obaveze.

SAD su obavezne da se o povlačenju svojih snaga iz Avganistana savetuju s NATO-om koji je još 2014. godine obustavio svoje borbene operacije u toj zemlji.

Oko 16.000 ljudi, od kojih oko 8.000 američkih vojnika i dalje je u Avganistanu u okviru misije "Odlučna podrška", kao pomoć domaćim oružanim snagama.

Tokom dvodnevne posjete Briselu Pompeo se sinoć sastao sa novom predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a danas s novim predsjednikom Evropskog savjeta, Belgijancem Šarlom Mišelom i s predsjednikom Evropskog parlamenta, Italijanom Davidom Sasolijem.

Popodne treba da se sastane sa novim šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.

Preporučujemo za Vas