POTPREDSJEDNIK SAD U ZVANIČNOJ POSJETI

Pens na udaru demokrata: Odsjeo u Trampovom hotelu u Irskoj

Pens je izabrao hotel, koji je udaljen skoro 300 kilometara od Dablina, na predlog američkog predsjednika
2814 pregleda 0 komentar(a)
Hotel u Donbegu, Foto: AP
Hotel u Donbegu, Foto: AP
Ažurirano: 03.09.2019. 17:17h

Američki potpredsjednik Majk Pens se danas našao na udaru demokrata kada se sastao sa irskim liderima u prijestonici Dablin, ali je odsjeo u hotelu u hotelu čiji je vlasnik predsjednik SAD Donald Tramp.

Pens je izabrao hotel, koji je udaljen skoro 300 kilometara, na Trampov predlog, prenio je Rojters.

Pens je danas doputovao u Dablin pošto je proveo noć u Međunarodnom golf klubu Tramp u Donbegu na zapadnoj obali Irske. Hotel je takođe ugostio Trampovu porodicu tokom predsjednikove kratke posjete Irskoj u junu.

Na pitanje da li je Tramp sugerisao Pensu da odsjedne u tom hotelu, potpredsjednikov portparol Mark Šort je rekao novinarima: „Mislim da to jeste bio predlog”, ali da „nije bilo u smislu da mora“.

Kongresmen Ted Liu, demokrata iz Kalifornije, kao i Demokratski nacionalni komitet optužili su Pensa da novcem poreskih obveznika dodatno bogati Trampovu porodicu.

Šort je rekao da su Pensov boravak platili američki poreski obveznici, ali da je potpredsjednik lično platio za sestru i majku, koje putuju sa njim. Pensova prababa je iz Dunbega, navodi Rojters.

Tramp je zadržao kontrolu nad hotelima, golf terenima i ostalim biznisom, ali je upravljanje kompanijama prepustio sinovima neposredno prije stupanja na dužnost u januaru 2007.

Bivši vladini zvaničnici za etiku i grupe za kontrolu kažu da Tramp nije uveo zaštitni mehanizam kako bi osigurao da ne ostvaruje direktno profit od svojih akcija kao predsjednik.

Tramp je u četvrtak otkazao posjetu Poljskoj zbog uragana Dorijan i poslao je Pensa da ga zamijeni. Kasnije je kritikovan da je za to vrijeme igrao golf.

Pens se u Dablinu sastao sa irskim predsjednikom Majklom Higinsom i irskim premijerom Leom Varadkarom, nakon što je pozvao Britaniju da napusti Evropsku uniju na način koji garantuje stabilnost.

Preporučujemo za Vas