EKSPLOZIJA AUTOMOBILA-BOMBE

Napad u Kabulu, najmanje deset žrtava

Talibani preuzeli odgovornost za napad u prijestonici Avganistana
498 pregleda 0 komentar(a)
Nakon eksplozije, Foto: Reuters
Nakon eksplozije, Foto: Reuters

Najmanje deset osoba je poginulo, a više od 40 je ranjeno u eksploziji automobila-bombe koja je potresla Kabul, u blizini oblasti gdje su smještene strane ambasade i zgrade vlade. Odgovornost za napad preuzeli su talibani.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid je rekao da je meta napada bio konvoj stranih snaga u centru Kabula, tvrdeći da su tri vozila uništena, kao i da je 12 stranih i osam članova avganistanskih snaga bezbjednosti poginulo.

Avganistanska vlada, međutim, odbacuje tvrdnje talibana. "Trenutno možemo da kažemo da niko od stranaca nije poginuo u napadu", prenio je Rojters.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi je rekao da je automobil-bomba eksplodirala na glavnom putu i da je uništeno najmanje 12 vozila.

Od jačine eksplozije zatresla su se vrata i prozori na objektima, a veliki oblak dima nadvio se nad tim dijelom grada, prenosi Tanjug.

Ovo je druga eksplozija koja je potresla prijestonicu Avganistana. U ponedjeljak je, u samoubilačkom napadu talibana u Kabulu, ubijeno 16 osoba. Meta tog napada bila je oblast u kojoj je smješteno nekoliko međunarodnih organizacija i gdje žive stranci.

Ovi napadi ponovo pokreću pitanje u Kabulu i Vašingtonu o tome koliko su talibani iskreni u tome da žele postizanje mira poslije skoro 18 godina sukoba, navodi AP.

Avganistanska vlada je izrazila ozbiljne sumnje u vezi sa dogovorom SAD i talibana, a za koji američki izaslanik Zalmaj Halilzad kaže da je samo potrebno odobrenje predsjednika Donalda Trampa da bude "zapečaćen".

Preporučujemo za Vas