Putin o zabranjenim raketama: Proizvešćemo, ali nećemo rasporediti

Ruski predsjednik je rekao da ga brine eventualno američko raspoređivanje raketa u Japanu i Južnoj Koreji
1309 pregleda 1 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Rusija proizvesti rakete, zabranjene prema nuklearnom sporazumu iz hladnoratovske ere koji je istekao prošlog mjeseca, ali da ih Moskva neće rasporediti ukoliko to prethodno ne učine Sjedinjene Američke Države.

Govoreći na ekonomskom forumu na ruskom Dalekom istoku, Putin je rekao da ga brine eventualno američko raspoređivanje raketa u Japanu i Južnoj Koreji jer bi predstavljalo prijetnju velikom dijelu teritorije Rusije, prenio je Tas.

"Ako američke rakete budu raspoređene u Japanu ili Južnoj Koreji, razumijemo da će to biti učinjeno kako bi se izbalansirale potencijalne pretnje iz Severne Koreje, ali to će nam stvoriti određene znatne probleme", rekao je Putin.

Kako je rekao, ti raketni sistemi bi najverovatnije uspjeli da dostignu ciljeve na znatnom dijelu teritorije Rusije, uključujući Daleki istok.

Vašington se prošlog mjeseca povukao iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa optužujući Rusiju da je prekršila taj sporazum, što Rusije negira, podsjeća Tanjug.

Predsjednik Rusije izjavio je da su razgovori sa Ukrajinom o razmjeni zarobljenika u završnoj fazi i da bi mogao da bude razmijenjen veliki broj ljudi.

Putin je rekao da bi razmjena zarobljenika između Moskve i Kijeva mogla da obilježi korak ka normalizaciji odnosa između dvije zemlje, prenio je Rojters.

Bonus video: