Ugrožen mir u Kolumbiji? Desničarima najviše glasova, FARK osvojio manje od 0,5 odsto

Partija Demokratski centar bivšeg predsjednika Alvara Uribea na putu je da postane najveći blok u Senatu
0 komentar(a)
Alvaro Uribe, Foto: Reuters
Alvaro Uribe, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2018. 08:57h

Kolumbijci su, na izborima za kongres održanim u nedjelju, većinom glasali za desničarske partije, a ishod izbora dovodi u pitanje mirovni sporazum postignut sa glavnim ljevičarskim pobunjenicima koji je 2016. godine predsjedniku Huanu Manuelu Santosu donio Nobelovu nagradu za mir, prenosi Tanjug.

Partija nacionalnog jedinstva predsjednika Santosa, koja je bila najveći politički pokret u dosadašnjem sazivu kongresa, pretrpjela je poraz na jučerašnjim izborima, završivši na petom mjestu po broju osvojenih glasova, prenosi danas AP.

Jučerašnje glasanje se smatra i svojevrsnim barometrom za predsjedničke izbore koji će biti održani u maju, navodi američka agencija.

Na ovogodišnjim izborima za kongres, prvi put su se bivši pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) politički nadmetali otkako su razoružani u skladu s mirovnim sporazumom iz 2016. kojim je okončan 50-godišnji sukob.

Ipak, kao što se i očekivalo, podrška njihovom radikalnom programu je praktično izostala, pri čemu su kandidati FARK-a osvojili manje od 0,5 odsto glasova, što znači da će njihova stranka dobiti svega 10 mjesta, koliko im je zagarantovano mirovnim sporazumom.

Za razliku od njih, mnogi od kritičara mirovnog sporazuma osvojili su mjesta u kongresu, a partija Demokratski centar bivšeg predsjednika Alvara Uribea na putu je da postane najveći blok u Senatu.

Rezultati jučerašnjih izbora po svoj prilici će dovesti do krajnje neizvjesnosti u predsjedničkoj trci uoči izbora u maju, zaključuje američka agencija.

Bonus video: