Al-Bagdadi umoran, iscrpljen i lošeg zdravlja, u Islamskoj državi vladaju sukobi?

Rabah Ali Ibrahim Ali al-Badri, Al-Bagdadijev rođak i prijatelj iz djetinjstva rekao je da je, uprkos rodbinskim vezama s Al-Bagdadijem i funkciji koju je obavljao u Islamskoj državi, uspio sresti Al-Bagdadija samo jednom od proglašenja islamskog kalifata 2014, piše Al Džazira
5476 pregleda 3 komentar(a)
Abu Bakr al-Bagdadi, Foto: Screenshot/Youtube
Abu Bakr al-Bagdadi, Foto: Screenshot/Youtube

Vođa organizacije Islamska država Abu Bakr al-Bagdadi lošeg je zdravstvenog stanja, a neslaganja unutar te grupe bila su sve intenzivnija, izjavio je Rabah Ali Ibrahim Ali al-Badri, Al-Bagdadijev rođak i prijatelj iz djetinjstva, piše danas Al Džazira Balkans.

Al-Badri, koji je obavljao dužnost u Direktoratu za poljoprivredu Islamske države, iznio je to tokom ispitivanja pred antiterorističkim sudom u Bagdadu.

Al-Badri pojašnjava da mu je na posljednjem sastanku, Al Džazira navodi da je to bilo početkom 2018, Al-Bagdadi rekao kako zna da unutrašnja neslaganja razaraju organizaciju zbog njegovog nestanka.

Kad je Al-Badri obavijestio Al-Bagdadija o sukobima unutar grupe zbog njegovog nestanka, vođa Islamske države odgovorio mu je da zna sve što se događa.

Govorio je i o pokušaju prevrata koji su organizovali arapski i strani borci te organizacije, te da su takve stvari uglavnom promovisali borci iz Tunisa i Saudijske Arabije, tvrdeći da nema kalifata.

Al-Badri je rekao da su takva događanja ostavila traga na Al-Bagdadija, koji je izgledao "umorno i iscrpljeno", dodavši da je vođa Islamske države u lošem zdravstvenom stanju i da se oporavlja od operacije koju je imao na lijevom uvu u sirijskom mjestu Al Bukamal.

Vrhovno sudsko vijeće u Iraku objavilo je na svom sajtu priznanja Al-Badrija, koji se pojavio pred istražnim sudom u Karku specijalizovanim za antiterorizam.

Bratova upozorenja

Al-Badri je tokom priznanja rekao da je, uprkos rodbinskim vezama s Al-Bagdadijem i funkciji koju je obavljao u toj organizaciji, uspio sresti Al-Bagdadija samo jednom od proglašenja islamskog kalifata 2014, piše Al Džazira.

Nakon što je vođa Islamske države nestao i prestao se pojavljivati, dobio je brojna upozorenja od Al-Bagdadijevog brata, koji je bio njegov tjelohranitelj i zadužen za sigurnost, da se ne pokušava sastati s njim zbog straha da će bezbjednosne službe progoniti Al-Bagdadija i otkriti njegovo boravište, pojasnio je Al-Badri.

Jedini susret dogodio se nakon što je Al-Badri pobjegao s porodicom iz Iraka u sirijski grad Al-Šafah (u blizini granice s Irakom).

Jednog dana, kaže Al-Badri, došli su Al-Bagdadijev brat, tjelohranitelj i treća osoba koju nisu poznavali i odveli ga vezanih očiju do male i jednostavne kuće, koja je, izgleda, u blizini spomenutog mjesta, gdje se sreo s Al-Bagdadijem, koji je bio u "društvu jednog Arapa; čini se, Saudijca".

Bonus video: