JEDNOGLASNA ODLUKA

Izraelska vlada odobrila predlog zakona o kamerama na biralištima

Za ovaj zakon zalagao se premijer Benjamin Netanjahu
341 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Izraela je jednoglasno odobrila predlog zakona da se glasačka mjesta tokom izbora 17. septembra nadgledaju kamerama.

Za ovaj zakon zalagao se premijer Benjamin Netanjahu.

Sjednici vlade prisustvovao je i vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit koji se tome protivio, navode izraelski mediji.

Kontroverzni zakon koji podržava Netanjahuov konzervativni Likud, a protive mu se političari rivali, omogućiće posmatračima iz političkih partija da donesu kamere na glasačka mjesta.

Takvom zakonu se protivi i Centralni izborni komitet koji je zajedno sa vrhovnim tužiocem upozorio da bi mogao da izazove haos u izbornom procesu.

O predlogu zakona će se sutra glasati na plenarnoj sjednici parlamenta, Kneseta.

"Integritet izbora je jedan od stubova demokratije i to je najbolji način da se spriječi prevara, postavljenje kamera i omogućavanje nadgledanja od strane rivalskih partija", rekao je Netanjahu na početku sjednice, ocijenivši da je "međusobno nadgledanje svih partija suština transparentnosti ; u demokratiji i jedna od osnova u očuvanju vladavine prava".

On je objasnio da se predlogom zakona predviđa da kamera snima šta se dešava u glasačkoj sali, a ne u kabinama za glasanje, kako bi tajnost galasanja bila očuvana, kao i da nisu potrebne posebne pripreme, obuka i oprema već svako može da snima sa kamerom na telefonu.

Tokom izbora u aprilu Netanjahuov Likud je opremio 1.200 ljudi angažovanih na glasačkim mjestima u gradovima gdje žive Arapi skrivenim kamerama da bi se, kako je navedeno, spriječile prevare.

Netanjahu je u petak optužio političke rivale da se protive predlogu zakona jer žele da pokradu izbore.

Izbori se održavaju drugi put ove godine što se još nikada nije desilo u istoriji Izraela jer Netanjahu nije uspio da obrazuje vladajuću koaliciju poslije izbora u aprilu.

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin je izrazio danas podršku Centralnom izbornom komitetu predvodjenom zamenikom predsjednika Vrhovnog suda Hananom Melcerom i vrhovnom tužiocu Avihaju Mandelblitu suočenim, kako je rekao sa neosnovanim i neodgovornim napadima, aludirajući na njihovo protivljenje zakonu o kamerama.

Melcer i Mandelblit su upozorili da bi takav zakon mogo da podrije legitimitet izbora.

"Odbijam s gnušanjem pokušaje da se podrije povjerenje javnosti u institucije", rekao je Rivlin koji inače retko tako otvoreno kritikuje vladu.

Preporučujemo za Vas