TEHNIČKA NEISPRAVNOST ILI "NEOPHODNO ORUŽJE"

Izraelski dron pao u južni Liban: Da li ga je oborio Hezbolah?

Izraelska vojska je navela da je dron bio mali i da je bio u rutinskoj izviđačkoj operaciji u tom području, dodavši da "ne postoji zabrinutost da bi informacija mogla biti uzeta (iz drona)"
1224 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.09.2019. 09:41h

Jedan izraelski dron pao je jutros pred zoru u južni Liban, saopštila je izraelska vojska.

Libanski Hezbolah tvrdi da ga je oborio nakon što je prešao granicu sa Libanom nedjelju dana nakon sukoba izraelske vojske i te ekstremističke organizacije.

Izraelska vojska je potvrdila da je bespilotna letjelica pala na libansku teritroriju ali je na pitanje da li je oborena ili je pala zbog tehničke neispravnosti, vojni portparol odgovorio: "Pala je, koliko ja znam", prenijeli su izraelski mediji.

Vojska je navela da je dron bio mali i da je bio u rutinskoj izviđačkoj operaciji u tom području, dodavši da "ne postoji zabrinutost da bi informacija mogla biti uzeta (iz drona)".

Borci proiranskog šiitskog Hezbolaha su se "suprotstavili neophodnim oružjem izraelskom dronu" kada je ušao u južni Liban kraj sela Ramije, navedeno je u saopštenju Hezbolaha, prenio je Frans pres.

Dron je sada u rukama Hezbolaha, dodaje se u saopštenju.

Hezbolah se zarekao da će početi da obara izraelske špijunske dronove nakon napada dronom na uporište te organizacije u Bejrutu prije dvije nedjelje, koji je pripisan Izraelu.

Poslije toga je uslijedila eskalacija napetosti između dvije strane i došlo je i do prekogranične razmjene vatre 1. septembra.

Hezbolah je ispalio protivtenkovske rakete u Izrael, a izraelska vojska je odgovorila ispalivši oko 100 artiljerijskih granata.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je potom reko da će njegova organizacija odgvoriti na svaki novi izraelski napad udarima "duboko u Izraelu" i ne samo na granici.

Ta organizacija koju Izrael i SAD smatraju terorističkom je glavni politički igrač u Libanu i jedan od ključnih saveznika vlade u Damasku u ratom razorenoj Siriji.