Je li blizu sukob turskih i američkih trupa: Erdogan najavio ulazak u Afrin i prodor ka Manbidžu

4 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2018. 16:42h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su turske snage opkolile Afrin na sjeveru Sirije i da će svakog časa ući u taj grad, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, Afrin nije jedini cilj u borbi protiv Kurda, pošto je najavio i prodor na istok ka Manbidžu, gdje su smještene američke trupe.

Državni mediji u Turskoj objavili da su u četvrtak turske snage i njihovi saveznici među sirijskim pobunjenicima zauzeli grad Džinderes, čime su pod kontrolu stavili jedno od najvećih naselja u regionu Afrina.

Rojters navodi da je Erdogan u obraćanju iz Ankare, prenošenom na televiziji, kazao da će oružane snage Turske nastaviti da prodiru dalje nakon operacija u Afrinu i Manbidžu u Siriji kako bi "počistili" kurdske borce sa pozicija duž cjelokupne tursko-sirijske granice.

Erdogan je, kako se navodi, zaprijetio da će, u okviru operacije pokrenute u januaru ove godine sa ciljem zauzimanja Afrina, turske snage nastaviti dalje na istok ka Manbidžu, gdje su raspoređene Jedinice za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda, što bi, po ocjeni Rojtersa, moglo da turske snage uvede u sukob s američkim trupama smještenim u tom sirijskom gradu.

Podsjeća se da je u četvrtak ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio da će turske snage ofanzivu u Afrinu okončati do maja, a onda će zajedno sa vlastima iz Bagdada, nakon iračkih parlamentarnih izbora, pokrenuti zajedničku ofanzivu protiv kurdskih ekstremista u Iraku.

Komandant Centralne komande oružanih snaga SAD, general Džozef Votel kazao je krajem januara da se američke trupe neće se povući iz Manbidža.

Bonus video: